120 de ani de la naşterea Episcopului dr. Alexandru Rusu
22.11.2004, Baia Mare (Catholica) - Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a Maramureşului, a aniversat în zilele de 18-19 noiembrie 120 de ani de la naşterea Episcopului dr. Alexandru Rusu, primul ierarh al acestei eparhii, născut în Şăulia de Mureş, în 1884, şi trecut la Tatăl în închisoarea de la Gherla, în anul 1963.
Joi, 18 noiembrie, la orele 17, în biserica „Sfânta Maria” din centrul municipiului Baia Mare, s-a celebrat Sfânta Liturghie urmată de parastas de pomenire a vrednicului arhiereu. La masa altarului, în jurul Înaltpreasfinţiei Sale Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice, s-au aflat Preasfinţia Sa Ioan Şişeştean, Episcopul Maramureşului, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcopul Oradiei Mari, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, Preasfinţia Sa Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, Preasfinţia Sa Jeno Schönberger, Episcop de Satu Mare şi un sobor de peste 60 de preoţi. Ceremonia a fost onorată de prezenţa Excelenţei Sale Arhiepiscop Jean Claude Périsset, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.
În cuvântul rostit cu această ocazie, IPS Mitropolit Lucian s-a referit la două momente din viaţa înaintaşului: instalarea la Baia Mare, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, 2 februarie 1931, cu care ocazie trimite clerului şi credincioşilor o atotcuprinzătoare Scrisoare pastorală, şi Cuvântarea ţinută cu ocazia pelerinajului de la Mănăstirea Bixad, de Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 1948. „Binecuvântarea Domnului peste frumoasele plaiuri ale Maramureşului nu a lipsit niciodată. Sunt numeroase momentele, fie comunitare, fie individuale, în care Dumnezeu îşi face simţită prezenţa binefăcătoare, aşa încât poporul care le primeşte să-L poată lăuda şi preamări mereu, cu o evlavie nefăţarnică şi cu o credinţă puternică. Nu voi enumera dintre aceste momente un altul, decât cel al înfiinţării Episcopiei Maramureşului şi a prezenţei la cârma acesteia a vrednicului arhiereu Dr. Alexandru Rusu. Mă apropii de figura solemnă a arhiereului cu nevrednicia urmaşului în scaunul episcopal al Maramureşului, dar şi cu demnitatea mitropolitului succesor în Scaunul Blajului, pentru care a fost ales, dar pe care, din cauza uneltirilor vrăjmaşe, nu l-a putut ocupa. Dacă părinţii noştri au realizat Unirea cu Biserica Romei „mânaţi de Spiritul Sfânt”, dacă toate actele măreţe ale acestei glorioase şi umilite Biserici au fost susţinute prin lucrarea Spiritului dumnezeiesc, cu aceeaşi convingere afirm că şi Bulla „Sollemni conventione” a papei Pius al XI-lea, din 5 iunie 1930, prin care se anunţă înfiinţarea Episcopiei Maramureşului, este tot lucrarea Sfântului Spirit; iar primul păstor al acestei episcopii este „un vas ales”, un locuit şi inspirat de Sfântul Spirit” – spunea Mitropolitul de la Blaj.
Vineri, 19 noiembrie, în organizarea Episcopiei Maramureşului în colaborare cu Universitatea de Nord din Baia Mare, în aula mare a Universităţii a avut loc simpozionul dedicat vieţii şi activităţii Episcopului dr. Alexandru Rusu, având ca moderatori pe pr. Romul Pop şi pr. Mircea Manu. După cuvântul de deschidere, rostit de către PS Ioan Şişeştean, au rostit alocuţiuni E.S. Jean Claude Périsset, Nunţiul Apostolic, prof. univ. Dan Peter, rectorul Universităţii de Nord, PS Petru Gherghel, PS Virgil Bercea, dl. Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare, pr. prof. Isidor Mărtincă – decan al Facultăţii de Teologie Catolică din cadrul Universităţii Bucureşti.
După alocuţiunile de salut, pr. Simion Ilieş, Vicarul general al Eparhiei Maramureşului, a dat citire decretului PS Ioan Şişeştean, prin care se conferă medalia comemorativă „120 de ani de la naşterea Episcopului dr. Alexandru Rusu” unui număr de 36 de persoane. Medalia, realizată în tombac auriu, prezintă pe avers chipul arhiereului aniversat, iar pe revers însemnele Episcopiei Maramureşului. Celor nominalizaţi, alături de medalia comemorativă li s-a înmânat un volum omagial realizat cu acest prilej.
În continuarea manifestării, cele 12 comunicări prezentate au fost structurate pe patru axe: Teza de doctorat a lui Alexandru Rusu şi actualitatea ei; Perioada blăjeană; Episcop în Baia Mare; Calea Crucii. În cuvântul de încheiere, Episcopul locului, PS Ioan Şişeştean, a considerat întregul eveniment drept „un monument spiritual înălţat Episcopului Alexandru Rusu”. Informaţiile ne-au fost furnizate de Alexandru Petălecean, de la Mitropolia din Blaj.