Sfântul Anton de Padova la Blaj
22.05.2004, Blaj (Catholica) - În dimineaţa zilei de 22 mai, relicva Sfântului Anton de Padova a sosit la Blaj, venind dinspre Alba Iulia. La orele 10, procesiunea a fost întâmpinată pe esplanada Catedralei Mitropolitane „Sfânta Treime” de către Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dimpreună cu preoţii din parohiile protopopiatului Blaj, studenţii teologi blăjeni şi mulţime de credincioşi. După aşezarea relicvei în catedrală, pe piedestalul special conceput, programul de rugăciuni a continuat de-a lungul întregii zile, cu pauze pentru a permite credincioşilor venerarea în taină a moaştelor. În sfântul lăcaş s-au rostit Acatistul Sfântului Anton cu Litanie şi rugăciuni speciale; Rozariul de bucurie; la orele 16 Vecernia, urmată la orele 17 de Sfânta Liturghie în cadrul căreia 18 copii au primit prima Sfântă Împărtăşanie.
La orele 18,30, în Catedrala arhiplină de credincioşi, s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă, urmată de parastasul la doi ani de la trecerea la Tatăl a Cardinalului Alexandru Todea, oficiate de IPS Mitropolit Lucian. În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul a spus: „A învrednicit Dumnezeu pe toţi bunii credincioşi, care în cursul vieţii, în felurite situaţii grele, iar uneori chiar disperate, au alergat cu multă încredere la mijlocirea la tronul Milostivirii divine a Sfântului Anton de Padova, să se bucure de prezenţa acestei relicve, a acestei părţi din trupul `Sfântului minunilor`, în atâtea localităţi din ţara noastră. Consider un dar de sus, prezenţa moaştelor pe teritoriul Arhidiecezei Blajului, în câteva oraşe: Blaj, Reghin, Făgăraş şi Sibiu. Credincioşii noştri, şi nu numai, le primesc cu dragoste şi cu încrederea că rugăciunile făcute prin mijlocirea Sfântului Anton, în faţa relicvei acestuia, vor fi bine primite şi ascultate de Bunul Dumnezeu.”
Arhiereul a continuat: „Consider un dar cu totul special prezenţa moaştelor în Catedrala noastră Mitropolitană şi mă asociez stăruitoarei invitaţii de a profita din plin de prezenţa lor aici, aşa încât viaţa noastră să devină o mărturisire permanentă a adevărurilor dumnezeieşti, veşnice. În aceste două zile de şedere la noi, el să ne fie maestrul învăţării ştiinţei convertirii, a întoarcerii la Domnul nostru. „Noi numim moarte separarea sufletului de trup, spunea Anton, dar adevărata moarte este separarea omului de Dumnezeu, prin păcat”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei greco-catolice din Mediaş. La orele 21 s-a celebrat Adoraţia Euharistică, urmând ca pe tot parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică să aibă loc o veghe cu rugăciuni, asistată de preoţi şi studenţi teologi, veghe în cursul căreia să se celebreze Acatistul, Paraclisul, Rozariul şi Calea Crucii.