Liturghie arhierească la Întâlnirea arhidiecezană a tinerilor greco-catolici
19.04.2004, Sibiu (Catholica) - În Duminica Tomii, cea de-a patra şi ultima a Întâlnirii tineretului greco-catolic din Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş, desfăşurată la Sibiu, Înaltpreasfinţia Sa Lucian, Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice, s-a aflat în mijlocul participanţilor veniţi din întreg teritoriul Arhieparhiei. Întâmpinat pe esplanada bisericii Sfânta Ursula de către protopopul Sibiului, pr. Nicolae Popa, de alţi preoţi, cât şi de un grup de tineri, Înaltul ierarh, însoţit de pr. vicar Ioan Fărcaş, protopop al Blajului, a fost însoţit în procesiune spre altarul bisericii, la orele 10, pentru celebrarea Sfintei Liturghii. Impozanta biserică a fost umplută până la refuz de numărul mare de credincioşi, tineri şi mai puţin tineri, veniţi să asculte Cuvântul Domnului.
În cuvântul de învăţătură, după tălmăcirea înţelesului evangheliei zilei, Întâistătătorul s-a adresat tinerilor prezenţi: „Voi, dragii mei, căutaţi un mod, sau moduri de comunicare cu Dumnezeu, în condiţiile societăţii actuale, în care libertinajul caută să schimonosească frumosul dar al libertăţii, să răstoarne valorile veşnice şi să le întronizeze pe cele vremelnice şi schimbătoare, să desconsidere dreptul lui Dumnezeu asupra lumii, asupra întregii creaţii şi asupra istoriei. Şi nu vă este uşor! De aceea, este necesar acel zbucium interior, acea căutare tinerească şi încrezătoare, deseori atât de frământată, acea intersectare a drumului vieţii voastre cu drumul prezenţei lui Isus, precum altădată în întâmplarea cu Luca şi Cleopa, spre Emaus. Isus Cel înviat merge alături de voi, iar voi doriţi să-L vedeţi şi să-L cunoaşteţi!”
Abordând şi alte probleme specifice perioadei actuale din ţara noastră, Arhiereul a spus: „Dragii mei, v-aş mai lega ceva de suflet. Trăim acest fenomen al emigrării în ţări, unde, se pare că se pot câştiga mult mai uşor bunuri materiale. Voi toţi vă străduiţi să dobândiţi cunoştinţe cât mai vaste şi mai de actualitate, pentru a putea fi de folos societăţii şi pentru a putea trăi o viaţă decentă. Nu e potrivit, nu e folositor nici Bisericii noastre, nici neamului nostru, ca, după ce aţi crescut aici şi v-aţi format, să plecaţi în alte părţi. Vechea noastră zicală: „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara ta”, se potriveşte în asemenea situaţie. Noi, cei mai în vârstă, avem nevoie de voi, pentru a purta mai departe dulcea povară a restaurării Bisericii noastre şi a redeşteptării neamului.”
În încheierea predicii, IPS Lucian s-a adresat participanţilor: „L-aţi văzut pe Isus! L-am văzut pe Isus! Împreună cu Toma exclamăm, plini de credinţă şi uimire: Domnul meu şi Dumnezeul meu! Adică, Tu, Isuse, eşti Domn şi Mesia, Rege şi Uns, Stăpân şi Răscumpărător! Preacurata Fecioară Maria să cultive în voi, cu delicateţea-i maternă, dorinţa de a-L vedea pe Isus, de a-L contempla. Ea să educe speranţa voastră, iubirea voastră, generozitatea voastră, viaţa voastră.”
În încheiere au luat cuvântul reprezentanţi ai tinerilor sibieni, precum şi pr. protopop Nicolae Popa, gazda întâlnirii, care a mulţumit tuturor celor care au ostenit la buna desfăşurare a evenimentului.