Vocea Cardinalului Iuliu Hossu s-a auzit din nou în Catedrala sa
06.12.2003, Cluj-Napoca (Catholica) - Aşa cum după evenimentele din decembrie 1989, unele cinematografe au devenit loc de celebrări pentru credincioşii greco-catolici, în ziua de vineri, 5 decembrie 2003, Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca a devenit „cinematograf”, credincioşii putând să vizioneze filmul „Vlădicul”, despre Cardinalul dr. Iuliu Hossu, realizator Lucia Hossu Longin. Proiecţia a avut loc după Sfânta Liturghie celebrată de la ora 18 de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
Preasfinţia sa a subliniat coincidenţa providenţială a trei evenimente, care a făcut din aceste zile o adevărată sărbătoare pentru Eparhia sa. Este vorba în primul rând de încheierea procesului informativ din cadrul cauzei de beatificare a celor şapte Episcopi greco-catolici decedaţi pentru credinţă în închisorile comuniste, între care se numără şi Cardinalul Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla la data arestării. În al doilea rând, PS Florentin a vorbit despre proiecţia filmului „Vlădicul”, prin intermediul căruia „vom reînvia în această Catedrală, în care au răsunat cuvintele sale, spiritul iubitului şi ilustrului nostru păstor”. În fine, al treilea eveniment este apariţia, prin strădania colectivului Casei de Editură Viaţa Creştină din Cluj, a memoriilor Cardinalului, scrise de către acesta în anul 1961, lucrare care a fost prezentată după vizionarea filmului.
Cunoscuta realizatoare de televiziune Lucia Hossu Longin s-a aflat şi ea în Catedrală. Pr. Mircea Marţian, consilier cu probleme de mass-media în cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, a numit-o „o mărturisitoare şi o luptătoare pentru adevăr”. Precizând faptul că filmul care urma să fie proiectat, un film biografic despre viaţa şi încercările Episcopului Iuliu Hossu, este episodul „Vlădicul” din seria „Biserica luptătoare”, părintele a amintit faptul că Lucia Hossu Longin a realizat 120 de filme în cadrul serialului „Memorialul durerii”, precum şi alte zeci de documentare. Pr. Marţian a înşirat de asemenea câteva dintre numeroasele premii naţionale şi internaţionale primite de Lucia Hossu Longin.
Luând şi ea cuvântul, realizatoarea de televiziune a vorbit, între altele, despre participarea ei, în calitate de reprezentant al mass-media, la prima întâlnire a Ierarhilor greco-catolici de după ieşirea din catacombe, în 1990, la Bucureşti: „Cunoşteam din familie suferinţele Cardinalului, şi le-am revăzut în fiecare reverendă din acea sală”. O altă mărturie a fost aceea legată de momentul în care, împreună cu echipa care a lucrat la „Memorialul durerii”, a văzut fotografiile cu Episcopii greco-catolici în zeghe, la Sighet, cu atât mai impresionante cu cât în închisorile de la Gherla, Aiud, elita politică arestată nu a fost obligată să poarte hainele de închisoare. În faţa imaginilor cutremurătoare descoperite în decursul muncii la serial „am plâns adesea, dar atunci nu mă mai puteam opri”, a mărturisit Lucia Hossu Longin, văzând „preţul rezistenţei lor spirituale inegalabile”.