Festival coral de muzică religioasă la Cluj-Napoca
24.10.2003, Cluj-Napoca (Catholica) - Episcopia de Cluj-Gherla organizează prima ediţie a Festivalului Coral de muzică religioasă „Armonii Sacre”. Manifestarea este a nouă filă din cadrul calendarului Jubiliar al Episcopiei greco-catolice de Gherla, actualmente Cluj-Gherla, care în acest an împlineşte 150 de ani de la întemeiere prin bula papală „Ad Apostolicam Sedem” din 26 noiembrie 1853.
Dintr-un comunicat dat de pr. Mircea Marţian, consilier eparhial pe probleme de mass-media, aflăm că manifestarea se va desfăşura pe parcursul a trei zile, în intervalul 24 – 26 octombrie 2003, la Catedrala „Schimbarea la Faţă” din localitate. Directorul festivalului este prof. Alexandru Suciu. În deschiderea care va avea loc vineri, 24 octombrie, de la ora 19.00, este programat Corul „Capella Transylvanica” al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, dirijor Cornel Groza, cu lucrări din creaţia compozitorilor: T.L. da Victoria, Palestrina. W.A. Mozart, I.D. Chirescu, Gh. Brătescu Voineşti, P. Constantinescu, T. Teodorescu, Bence Muk.
Sâmbătă, 25 octombrie, de la ora 10.30 va avea loc o Reuniune Corală. Vor interpreta: Corul „Angeli” din Cluj-Napoca, dirijor Angela Moldovan; Corul Bisericii „Înălţarea Domnului” din Mediaş, dirijor Marinela Policeea; Corul „Sfânta Familie” din Zalău, dirijor Grigore Grigoruţ; Corul „Francisc Hubic” din Oradea, dirijor Irinel Băjenaru; Corul „Magnificat” din Cluj-Napoca, dirijor Alexandru Suciu.
Liturghia arhierească de duminică, 26 octombrie, care va începe de la ora 10.30, va marca încheierea Festivalului. Cu această ocazie, PS Florentin Crihălmeanu, Eparh de Cluj-Gherla, va răsplăti cu diplome şi medalii pe preoţii „mărturisitori ai credinţei catolice în perioada de persecuţie”, precum şi pe unii muzicieni din Eparhie, ca „vajnici promotori ai tezaurului religios prin intermediul muzicii religioase”.
Astfel, se va acorda Diploma Omagială „Sf. Iosif” şi Medalia Jubiliară „150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla-Armenopoli” „pentru contribuţia însemnată adusă la îmbogăţirea patrimoniului muzical religios următorilor compozitori: Valentin Timariu, Emiliu Dragea, Tudor Jarda şi Marius Cuteanu”, după cum se spune în decretul emis de Episcopie la 17 octombrie 2003.