Spre un nou an pastoral la Arad
17.08.2003, Arad (Catholica) - Ne mai despart doar câteva zile de începerea noului an liturgic (1 septembrie) în Bisericile de tradiţie răsăriteană. În acest context, Catholica a stat de vorbă cu pr. protopop onorar Coriolan Mureşan, paroh al parohiei greco-catolice Arad Centru. Trebuie spus că între Catholica şi această parohie există o relaţie specială, nu de puţine ori materiale ale noastre, ştiri dar mai ales predici (de exemplu ale Papei) fiind citite credincioşilor. Nu este un caz singular, dar poate fi un exemplu de difuzare a muncii noastre dincolo de limita Internetului.
– Părinte, cum vă pregătiţi pentru intrarea în noul an liturgic?
– Apropierea noului an liturgic şi pastoral aduce şi în sânul comunităţii greco-catolice din Arad o viaţă de rugăciune mai intensă şi o reflexie aprofundată asupra implicării mai active a laicatului. Priorităţile pentru noul an pastoral sunt următoarele: terminarea construcţiei în exterior a noii biserici şi a amenajărilor interioare, trecerea la cateheza permanentă a tuturor grupelor de vârstă, atenţie sporită spre atragerea tinerilor la biserică, implicarea laicilor în toate activităţile parohiale, cursuri de cateheză pentru cuplurile care se căsătoresc, introducerea catehezei pentru părinţii care-şi botează copiii, noi activităţi ale „Reuniunii mariane” precum şi obişnuirea credincioşilor cu participarea zilnică la Sf. Liturghie şi la restul programului de rugăciuni zilnice. Desigur pare un program ambiţios dar realitatea unei parohii catolice în 2003 impune o pastorală cât mai dinamică care să ţină seama de realităţile actuale.
– Succes în dezvoltarea unui plan pastoral cât mai rodnic pentru anul următor. Ce ne puteţi spune din acţiunile pastorale din acest an liturgic, în special cele mai recente?
– În perioada 14 iulie – 14 august la biserica „Naşterea Sf. Fecioare Maria” din parohia Arad-Centru s-au ţinut două cateheze pe săptămână care au propus credincioşilor aprofundarea Exortaţiei Apostolice „Ecclesia in Europa” a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Un alt exemplu îl oferă recent încheiatul post al Sf Maria, perioadă în care credincioşii noştri au participat zilnic la rugăciunea Paraclisului, care preceda Sf. Liturghie, s-au rugat Sf. Rozar şi Litania Lauretană şi s-au spovedit şi împărtăşit în număr mare.
Solemnitatea Adormirii şi Ridicării cu trupul şi sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria a reprezentat un alt moment pastoral important. Programul a început la ora 9:30, când credincioşii s-au rugat Sfântul Rozar şi s-au spovedit iar la ora 10 s-a ieşit în procesiune cu statuia Sfintei Fecioare recitând Litania Lauretană şi intonând cântece mariane. A urmat Sfânta Liturghie la care i-am avut alături pe subdiaconul Ciprian Mureşan (care urmează cursuri de masterat în Drept Canonic la Roma) şi pe lectorul Simonel Boanchiş (în ultimul an de masterat în Istoria Teologiei la Roma). La sfârşitul celebrării liturgice, credincioşii au fost miruiţi şi au primit fiecare o iconiţă cu Sfânta Fecioară de la Fatima.
– Între proiecte aţi amintit terminarea construcţiei noii biserici. Există şi o veche biserică?
– Desigur. Dar din păcate neretrocedată. Dacă am fi primit-o înapoi de la Biserica Ortodoxă am fi sărbătorit hramul pe 15 august. Dar chiar şi aşa, viaţa liturgică şi pastorală merge înainte şi este extrem de intensă în noul lăcaş de cult închinat tot Sfintei Fecioare Maria. Vom avea hramul la 8 septembrie, deci la începutul anului liturgic. Pentru aceasta credincioşii de la Arad Centru se pregătesc cu o nouă serie de cateheze pornind de la documentul Sfântului Părinte „Ecclesia de Eucharistia” şi cu un program zilnic de Celebrări Euharistice şi de alte rugăciuni comunitare (Vecernie, Sf. Rozar şi Litania Lauretană, Adoraţie şi Binecuvântare Euharistică).
– Vă mulţumim şi succes în noul an.