Cultură şi spiritualitate la Cugir
04.07.2003, Cugir (Catholica) - În perioada 28-29 iunie 2003, la Cugir, a avut loc o serie de manifestări, ocazionate de un complex de împrejurări: împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; hramul noii biserici aflate în construcţie, Sfinţii apostoli Petru şi Pavel; vizita pastorală a PS Alexandru Mesian, Episcop român unit de Lugoj; sfinţirea monumentului Crucea AGRU din Cugir, aflăm dintr-un comunicat transmis la redacţie de pr. paroh Viorel Codrea.
Evenimentele, organizate de parohia greco-catolică din localitate, împreună cu Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU) şi Composesoratul Grăniceresc Cugir, s-au derulat pe parcursul a două zile. Astfel, sâmbătă, 28 iunie, a avut loc, în sala de şedinţe a Consiliului Local din cadrul Primăriei Cugir, un seminar cu titlul „Biserica Română Unită (BRU) – între responsabilitatea trecutului şi provocările prezentului”, în cadrul căruia au fost expuse două teme: „BRU – Istorie şi actualitate”, susţinută de pr. prof. dr. Ioan Mitrofan; şi „BRU – AGRU şi integrarea europeană”, susţinută de pr. prof. dr. Cristian Barta.
În încheiere a avut loc lansarea şi la Cugir a două cărţi: „Cardinalul Alexandru Todea – In memoriam”, autori Alexandru Peterlăcean şi Ioan Moldovan; şi „Flacără pe altarul iubirii – mărturii despre episcopul Ioan Suciu”, autor Ioan Moldovan.
Duminică, 29 iunie 2003, s-a desfăşurat un program mai amplu, respectiv Sfânta Liturghie celebrată de către PS Alexandru Mesian, în demisolul noii biserici, însoţit de un sobor de preoţi, între care s-au aflat şi pr. prof. dr. Cristian Barta – rectorul Institutului Teologic din Blaj, şi pr. Silviu Bindea – protopop de Orăştie. Răspunsurile au fost date de către un grup de studenţi teologi de la Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj.
PS Alexandru a fost întâmpinat la intrarea în oraş cu pâine, sare şi vin, de către un grup de cugireni în port popular local, mergând de acolo cu caleaşca până la biserică. După Sfânta Liturghie s-a mers în procesiune pâna la monumentul Crucea AGRU, unde a avut loc sfinţirea mică a apei, şi apoi a monumentului. În încheiere, a avut loc un program de dansuri populare: Căluşerii, Învârtita şi Haţegana, specifice locului.
După evenimentele spirituale şi culturale la care a participat, PS Alexandru a fost invitat la Primăria Cugir, pentru o scurtă întrevedere oficială cu primarul din Cugir, ing. Aurel Voicu, dar şi pentru a semna în Cartea de Aur a Cugirului. În încheierea acestor evenimente a fost pregătită o agapă creştinească.
În comunicat, pr. Viorel Codrea subliniază faptul că această manifestare „a fost o dovadă concretă a implicării efective a laicilor în biserică, dar mai ales a ceea ce, la modul superlativ, poate rezulta din această implicare. A fost un grup foarte mare de laici voluntari, care s-au ocupat de organizarea întregului eveniment. Parohul a avut doar rolul de moderator şi coordonator. A fost de asemenea un exemplu de colaborare constructivă şi eficace între parohie şi primărie, deasemenea între parohie, AGRU şi Composesoratul Grăniceresc. Parohia mulţumeşte şi pe această cale tuturor, pentru implicare, pentru donaţiile făcute, pentru participare. Dumnezeu, din visteria lui nesfârşită, să răsplătească fiecăruia în parte.”