Greco-catolicii din comuna Decea au primit o biserica
14.05.2002, Bucureşti (Evenimentul zilei) - Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a dat publicitatii ieri rezultatul demersurilor facute in preajma sarbatorilor de Pasti in legatura cu normalizarea relatiilor dintre credinciosii ortodocsi si greco-catolici din judetul Alba. Succesul il reprezinta darea spre folosinta greco-catolicilor a bisericii cu hramul „Sfintul Gheorghe” din localitatea Decea. „Nadajduim ca dialogul si simtul masurii din partea greco-catolicilor vor putea aduce liniste intre credinciosii celor doua confesiuni”, a declarat IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Pe dealta parte, insa, Ioan Suciu, unul dintre credinciosii greco-catolici din Decea, ne-a declarat ca in dupa-amiaza zilei de 29 aprilie a.c., in ziua premergatoare predarii lacasului, ortodocsii au golit biserica. „Au dus tot ce a fost posibil, banci, prapori, icoane, dupa ce anterior au vindut covorul si fata de masa, ba chiar si linoleul de pe jos. Au vrut pur si simplu sa lase biserica goala. Miercuri dimineata le-au adus inapoi, insa doar sapte, opt banci, iar restul le-au depozitat in bufetul lui Felea din sat. Noi am facut curatenie, am aranjat toate lucrurile la loc si am putut apoi sa ne tinem slujbele sfinte in pace si liniste”, a marturisit enoriasul greco-catolic.
Preotul Coriolan Ungureanu, cel care oficiaza slujbele greco-catolice in Decea, confirma versiunea lui Suciu: „Au vrut sa ia inclusiv icoanele de pe iconostas si masa altarului. De fapt, ortodocsii au mai lasat in biserica un dulap, doua strane, noua banci, doua picioare pentru icoane si doi prapori. Atit si nimic mai mult”. Preotul greco-catolic, care locuieste in Ocna Mures, ne-a declarat si el ca este doar partial multumit de decizia ortodocsilor din Decea. „Biserica Greco-Catolica din Decea a avut parohia cu Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Deocamdata, noi am intrat in posesia Bisericii ortodoxe din Decea, nu in posesia bisericii care ne-a apartinut. Noi am acceptat doar sa slujim in biserica ortodoxa, pentru ca tineam slujbele intr-o casa improprie. Am acceptat decizia ca o solutie de compromis, insa vom continua sa revendicam biserica catolica care a fost a noastra. Apreciem oricum faptul ca ni s-a dat acest drept”, a subliniat parintele Coriolan Ungureanu.
Preotul ortodox din Decea, Virgil Avram, spune ca ortodocsii sunt majoritari in localitate: „Fiind 300 de suflete, fata de 50 de greco-catolici, am convenit sa le dam biserica Sf. Gheorghe, care e mai mica. Nu au vrut sa accepte in prima faza, dar apoi au acceptat, dupa ce au vorbit cu IPS Lucian. Consider ca e un pas mare, mai ales ca au fost multi credinciosi ortodocsi care s-au opus pentru ca tin la ambele biserici. Crestinii care au contribuit mai mult au fost de acord, chiar daca in anul 2000 noi am renovat biserica Sf. Gheorghe, cheltuind 60 de milioane lei in acest sens”, ne-a declarat preotul ortodox din Decea. (Editia de Transilvania)