Ministrul Culturii îi acuză de fundamentalism pe demolatorii bisericii greco-catolice din Vadu Izei
18.10.2001, Bucureşti (România Liberă) - „Punctul meu de vedere referitor la demolarea bisericii din Vadu Izei, Maramures, este acelasi pentru toate monumentele si edificiile de arhitectura sacra, greco-catolice. Chiar daca biserica nu este pe lista monumentelor, daca este un edificiu sanatos, el trebuie sa ramana in picioare! Chiar daca nu mai are credinciosi! Sa spunem ca intr-un sat n-ar mai fi comunitate greco-catolica. Biserica tot trebuie sa ramana in picioare pentru ca este un edificiu sacru. Se transforma eventual in muzeu, dar nu se demoleaza.
In legatura cu biserica din Vadu Izei, am fost sesizati si de Nuntiatura Apostolica. Le-am dat ieri telefon (marti, 16 octombrie – n.n.) in momentul in care am avut in fata un lucru pe care nu-l stiam. Acest memoriu de expertiza mi-a fost adus ieri dupa-amiaza. Concluziile din 1999 sunt ca edificiul este fisurat, are igrasie etc. Chiar in lumina acestei situatii insa, fac in continuare reprosul major ca biserica din Vadu Izei se demoleaza fara avizul de demolare al Cultelor (in acest caz nu era nevoie de aviz de la Patrimoniu)!”.
Mesajul ministrului Culturii si Cultelor: respectarea bisericilor celorlalti!
„Prin dumneavoastra as vrea sa transmit un mesaj catre toti cei implicati in situatii similare. Acolo unde exista o casa a lui Dumnezeu, care este in buna stare sau care poate fi reparata – chiar daca n-are credinciosi -, trebuie pastrata. Iar ortodocsii, daca vor sa-si faca biserici, sa le faca la o distanta respectuoasa fata de vechile lacase. Insa nu se demoleaza lacasurile sacre care sunt in bune conditiuni! In cazul bisericii din Vadu Izei, secretarul meu de stat, Ioan Opris, care venea de acolo, mi-a confirmat ca lacasul era in stare buna.
Daca Primaria din Vadu Izei le-a oferit ortodocsilor spatiu de constructie in alta parte si ei au tinut mortis s-o ridice in coasta lacasului greco-catolic si daca aceste informatii sunt exacte, asta dovedeste o mentalitate aproape fundamentalista! Personal, socotesc ca este un caz deplorabil de neintelegere de catre ortodocsi – eu sunt ortodox, stranepot de episcop ortodox! – si spun ca este deplorabil felul in care nu intelegem niste lucruri! A pune un lacas ortodox in coasta bisericii greco-catolice, la 2 metri in spate – mai ales daca exista si alt loc de constructie -, o consideer o situatie deplorabila!
Mesajul meu ferm catre ortodocsii din Maramures, apelul nostru catre ierarhie si catre cler este acesta: respectarea lacasurilor celorlalti! Chiar daca ele au devenit dupa 1948 ortodoxe, este vorba de un patrimoniu spiritual comun si trebuie sa gasim o formula de a respecta acest patrimoniu. In cazul bisericii din Vadu Izei, ortodocsii nu au autorizatie de demolare de la Culte!”
Ioan Opris, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor:
Autorizatia de constructie a Bisericii Ortodoxe prevedea mentinerea monumentului Greco-Catolic
„Nu impartasesc ideea demolarii bisericilor, in general, si cu atat mai mult demolarea unui monument bisericesc intr-o zona in care romanii trebuie sa se afirme, indiferent de confesiune, si prin valorile construite. Biserica in cauza este o constructie de la sfarsitul secolului al XIX-lea, ceea ce nu o face demolabila. Ea a devenit vulnerabila prin neintelerea comunitatii. Din punctul de vedere al ministerului in care lucrez si al patrimoniului pe care il servesc, este un gest regretabil. Cu atat mai mult cu cat autorizatia de constructie prevedea mentinerea monumentului! Documentatia este foarte importanta. Intr-un document oficial care reglementeaza lucrurile pe baza unei legi se specifica expresis verbis: NU SE DEMOLEAZA CONSTRUCTIA! Aici avem de-a face cu o incalcare a autorizatiei de constructie, peste care o autorizatie locala nu putea sa decida! Parohia ortodoxa din Vadu Izei are o asemenea autorizatie de demolare de la Consiliul Judetean. Este greseala celor care au dat o asemenea aprobare, netinand seama de autorizatia de constructie, care este categoric impotriva demolarii! Autorizatia de constructie este autoritatea suprema in acest caz, nu decizia locala”.
Asistam in ultima vreme la agresiuni dirijate in toata tara
„Am fost la Vadu Izei cu directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National si marturisesc ca tot ceea ce-am vazut acolo m-a tulburat, pentru ca asistam, in ultima vreme, nu numai in Vadu Izei, la asemenea agresiuni dirijate. Construim o biserica noua la cativa metri de biserica veche, monument istoric sau nu, pentru a o putea demola pe parcurs. Acum poate sa nu fie monument istoric, la inceput de secol XXI, dar ar mai trebui sa asteptam, sa vedem si perspectiva in care aceste constructii pot deveni monumente istorice!
Joia trecuta (11 octombrie – n.n.), cand am fost la Vadu Izei, ramasese ca nu se demoleaza biserica. Am avut o intalnire cu dl prefect al judetului Maramures, cu secretarul general al Prefecturii, cu directorul Directiei noastre pentru Cultura, Culte si Patrimoniu si a fost o intelegere intre noi sa se sisteze demolarea. Nu e prima data cand autoritatile locale nu respecta deciziile de la Bucuresti si se intampla acest dezacord intre noi. Ministerul Culturii si Cultelor a emis o adresa catre judetul Maramures prin care cere sa fie stopata aceasta lucrare! Intr-un cuvant, ministerul nostru nu este pentru acest mod de abordare a nevoii reale de constructie a unor lacase de cult, atunci cand noul lacas agreseaza un monument istoric! Iar in zona in care sunt si asa probleme confesionale consideram ca s-a supralicitat intr-un mod cu totul nefericit!” (A consemnat Ion Zubascu)