Papa Francisc: Să ne încredem în milostivirea lui Dumnezeu
07.04.2013, Vatican (Catholica) - Papa Francisc şi-a luat în posesie Catedrala, ca Episcop al Romei, şi a vorbit despre modul în care milostivirea şi răbdarea lui Dumnezeu trebuie să îi provoace pe toţi la a-şi găsi curajul de a-i accepta iubirea. „Dragi fraţi şi surori”, a spus Pontiful la începutul predicii, „să ne lăsăm învăluiţi în milostivirea lui Dumnezeu; să ne încredem în răbdarea Sa, care ne dă mereu mai mult timp. Să găsim curajul de a ne întoarce la casa Sa, să sălăşluim în rănile Sale iubitoare, lăsându-ne iubiţi de El şi întâlnind mila Sa în Sacramente.”
Instalarea Papei în „catedra” sau scaunul Bazilicii San Giovanni in Laterano, în jurul orei 5.30PM, astăzi, 7 aprilie, a fost semnalul preluării oficiale a datoriilor sale de Episcop al Romei. Când a sosit la Bazilică, Papa Francisc a participat mai întâi la redenumirea micii pieţe alăturate, acum Piazza Giovanni Paolo II. A intrat apoi în Bazilică, salutându-i pe toţi în timp ce înainta pe culoarul principal. La predică, Papa Francisc s-a oprit asupra temei milostivirii lui Dumnezeu, de aşteptat ţinând cont că astăzi în Biserica Catolică este sărbătoarea Milostivirii Divine.
„Ce adevăr minunat al credinţei pentru vieţile noastre: milostivirea lui Dumnezeu! Iubirea lui Dumnezeu este atât de mare, atât de profundă; este o iubire statornică, una care ne ia mereu de mână şi ne sprijină, ne ridică şi ne conduce”, a spus Papa. A subliniat că lectura evanghelică de astăzi ni-l prezintă pe Sf. Toma, care îl vede pe Isus după Învierea Sa şi cum atunci când a auzit prima oară vestea învierii din morţi nu a crezut. „Şi Isus cum reacţionează? Cu răbdare: Isus nu îl abandonează pe Toma în necredinţa lui încăpăţânată; îi dă timp o săptămână; nu închide uşa, ci aşteaptă. Iar Toma îşi recunoaşte propria sa micime, credinţa mică pe care o are. ‘Domnul meu şi Dumnezeu meu!’ – cu această invocare simplă dar plină de credinţă, el răspunde răbdării lui Isus.”
Toma „se lasă învăluit de milostivirea divină; o vede în faţa ochilor săi, în rănile din mâinile şi picioarele lui Cristos şi în rana deschisă din coapsă, şi descoperă adevărul: este acum un om nou, nu un necredincios ci un credincios.” Papa a îndemnat apoi: „Fraţi şi surori, să nu ne pierdem niciodată încrederea în răbdarea şi mila lui Dumnezeu!” I-a indicat apoi pe discipolii aflaţi în drum spre Emaus ca un bun exemplu privitor la „modul lui Dumnezeu de a face lucrurile”. Dumnezeu „nu este nerăbdător ca noi, care adesea dorim totul deodată, chiar şi când interacţionăm cu alţi oameni”, a spus Papa, amintind cum Isus a mers alături de discipolii disperaţi, le-a explicat cu răbdare Scripturile şi le-a oferit Euharistia.
„Dumnezeu este răbdător cu noi deoarece ne iubeşte, iar cei care iubesc pot să înţeleagă, să spere, să inspire încredere; nu abandonează, nu se aruncă cu capul înainte, sunt capabili să ierte”, a adăugat Pontiful. A mai subliniat apoi că „răbdarea lui Dumnezeu ne cheamă la curajul de a ne întoarce la El, oricâte greşeli şi păcate ar exista în viaţa noastră”. „Isus îi spune lui Toma să îşi pună mâna în rănile de la mâinile şi picioarele Sale, din coapsa Sa. Şi noi putem intra în rănile lui Isus, putem să îl atingem efectiv. Aceasta se întâmplă de fiecare dată când primim Sacramentele cu credinţă.”
Papa a spus că i-a auzit pe mulţi oameni spunând: „‘Părinte, am multe păcate’, iar eu i-am îndemnat: ‘Nu-ţi fie teamă, mergi la El, te aşteaptă şi va avea grijă de toate’.” „Auzim multe oferte din partea lumii, dar să alegem în schimb oferta lui Dumnezeu, care este o mângâiere plină de iubire […] Chiar dacă noi suntem păcătoşi, rămânem aproape de inima Sa.” La finalul predicii, Papa a spus că în propria sa viaţă a văzut „atât de des expresii ale milostivirii lui Dumnezeu, ale răbdării Sale; am văzut atât de mulţi oameni găsindu-şi curajul de a intra în rănile lui Isus spunându-i: Doamne, sunt aici, acceptă sărăcia mea, ascunde păcatul meu în rănile Tale, spală-l cu sângele Tău. Şi l-am văzut mereu pe Dumnezeu făcând tocmai aceasta: i-a acceptat, i-a consolat, i-a curăţat şi i-a iubit.”