În numele Maicii Tereza, ducem milostivirea lui Dumnezeu
02.09.2016, Roma (Catholica) - „Maica Tereza a avut un vis: acela de a deschide o casă a Misionarelor Carității în China. Această dorință nu s-a realizat în timpul vieții sale. Dar sperăm că, dacă este voința lui Dumnezeu, se va putea adeveri într-o zi. Dacă va voi Dumnezeu și dacă vor exista condițiile, vom fi fericite să facem aceasta astăzi”. Cu această reînnoită speranță, prezentă în inima și în mintea Maicii Tereza, începe dialogul pe care Vatican Insider l-a avut cu Mary „Prema” Pierick, superioară generală a Misionarelor Carității, în Casa Generală din Calcutta, unde odihnește trupul Maicii care va fi canonizată la 4 septembrie 2016.
Casa este un du-te-vino de oameni, mai ales pelerini de orice religie care vin să depună flori la mormântul Maicii. Printre simpli turiști și curioși, cerșetori și copii ai străzii, călugărițele îi primesc pe toți cu proverbiala gentilețe și cu zâmbet. Înainte de a zbura la Roma pentru a participa la celebrare, sora Prema – acel nume, care în sanscrită înseamnă „iubire”, i l-a dat Maica – a trasat perspectivele misiunii institutului pe care astăzi este chemată să îl conducă, după Maica Tereza și sora Nirmala Joshi, citim în materialul apărut pe Ercis.ro în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.
Așa cum afirmă superioara, călugărițele cu sariul alb sunt 5.160 în lume (la care se adaugă 137 de novice și 120 de postulante), prezente în 139 de națiuni, cu un număr total de 758 de case (734 cu surori de viață activă și 24 dedicate vieții contemplative). În India se află 243 de comunități, în timp ce peste graniță sunt 516. Alături de ele lucrează Frații Carității, institut masculin cu 397 de preoți (și 19 novici), prezent în 21 de țări din lume cu 69 de case (43 în India și 26 în străinătate). Pentru o zi, discipolii Maicii Tereza, care fac din umilință și din discreție trăsăturile esențiale ale carismei, vor fi în centrul lumii: Papa Francisc o va proclama sfântă și familia ei călugărească se bucură în simplitatea care îi caracterizează viața, urmărind evenimentul la televizor și apoi celebrând o Liturghie la mormântul Maicii.
„Maica Tereza”, începe sora Prema, „este o femeie care s-a dedicat lui Cristos și săracilor. Ne-a mărturisit iubirea lui Dumnezeu care începe cu dăruirea unui zâmbet, gentilețe, primire față de orice ființă umană, mai degrabă decât cu predicarea. Maica l-a recunoscut pe Cristos în cei săraci și pentru aceasta săracii sunt în centru: recunoaștem, în acest aspect, o sintonie specială cu cuvintele și exemplul Papei Francisc care astăzi o oferă pe Maica Tereza Bisericii și lumii ca icoană a milostivirii, în acest An Sfânt”.
„Milostivirea a fost pentru Maică un stil de viață pe care l-a trăit înainte de toate în comunitatea sa de surori și apoi în afară, în relația cu aproapele: este stilul nostru de viață, format din iubire și iertare față de toți. Acest exemplu este drumul nostru astăzi”, indicat omenirii ca apel la a globaliza compasiunea, într-o lume care apare tot mai conflictuală și violentă. „În timp ce vedem lumea rănită de violență și învăluită de întuneric, Maica însoțește drumul nostru pentru ca lumina lui Cristos să îl poată lumina. Este trist a vedea acte de terorism care provoacă nenumărate suferințe și dureri. Dumnezeu ne-a făcut pentru iubire și pace, nu pentru război și ură”, afirmă superioara, privind situația internațională.
„Suntem conștiente că lumea actuală înfruntă provocări complexe și este marcată de suferință, violență și cultura indiferenței. Antidotul este o cultură a iubirii și a păcii, dat fiind faptul că oamenii, în adâncul lor, doresc milostivirea și pacea. Aceasta este angajarea noastră, ca Misionare ale Carității: să fim alături și să colaborăm cu orice persoană, de orice religie și naționalitate, oriunde ne aflăm, pentru binele omenirii. Muncim în tăcere, fără încetare, încrezându-ne în harul și în milostivirea lui Dumnezeu”. Misiunea este clară: „Ceea ce dăruim săracilor și oamenilor pe care îi întâlnim pe drumul nostru este înainte de toate Isus Cristos și iubirea Sa: noi suntem numai instrumentele Sale. Maica Tereza este fața milostivirii în acest An Jubiliar, pentru ca fiecare om să poată să vadă și să fie atins de milostivirea lui Dumnezeu”.
Cu atât mai mult este dorința ca aceasta să se întâmple în locurile unde creștinii sunt o mică minoritate sau unde, ca în Orientul Mijlociu, sunt expuși la violențe. Au experimentat aceasta, amintește sora Prema, și patru Misionare ale Carității, măcelărite în Yemen în luna martie: „Au trăit iubirea lui Dumnezeu în viața lor, rămânând izvor de milostivire până la sfârșit, cu mare credință și spirit de slujire necondiționată față de omenirea suferindă. Sunt o sămânță a Evangheliei și un exemplu prețios pentru noi toate. Toți suntem chemați să construim pacea, armonia și iubirea între popoare, culturi, religii și civilizații. Dumnezeu ne-a creat pentru aceasta”.