Sfințire de biserică în localitatea Crăciunești
27.08.2015, Baia Mare (Catholica) - Duminică, 23 august, penultima din această lună, biserica greco-catolică de limbă Ucraineană din localitatea Crăciunești a îmbrăcat haine de sărbătoare, pentru a-i primi pe Preasfințitul Părinte Vasile, Episcopul locului, și pe Preasfințitul Părinte Milan Šášik, Episcop de Mukačevo, Ucraina. Aceștia, împreună cu un sobor mare de clerici, prezent fiind și Vicarul general al Ucrainenilor din România, pr. Mihai Dubovici, în prezența a numeroși credincioși au oficiat slujba de târnosire (sfințire) a bisericii.
„Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și împreună lucrarea Spiritului Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită, s-a sfințit această biserică greco-catolică ucraineană cu hramul Preasfânta Treime (…) prin punerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Iosif-Benedict Cotolengo”, s-a citit în hrisovul care a fost pus în masa altarului împreună cu moaștele Sfântului Iosif Benedict Cotolengo (1786-1842), mare sfânt catolic, născut în orașul Torino și care, preot fiind, a desfășurat o bogată activitate social-caritativă în dificilul timp istoric în care a trăit. Împreună cu aceste moaște, cei prezenți la Sfintele Slujbe au avut posibilitatea de a venera și moaștele Fericitului mucenic Teodor Romja, martir al Bisericii Greco-Catolice din perioada prigoanei comuniste.
În cuvântul său de învățătură, Ierarhul de Mukačevo a descris într-un mod sintetic și frumos, la lumina Evangheliei zilei, viața Fericitului martir Teodor Romja. Acesta, a explicat Ierarhul, s-a născut la sud de râul Tisa, într-o localitate aproape de Sighet (Bocicoiul Mare) la 14 aprilie 1911. La doar vârsta de trei ani părinții acestuia s-au mutat pe malul drept al Tisei, care după război a devenit parte a Cehoslovaciei. După ce a primit chemarea la preoție, a fost trimis de Episcopul său la Roma pentru studii, unde a fost și hirotonit preot în anul 1936. Când s-a întors pe plaiurile natale a slujit în mai multe locuri, devenind spiritual și profesor de filozofie la Seminarul de la Ujhorod.
La vârsta de doar 33 de ani, pe 23 septembrie 1944, a fost numit Episcop de Mukačevo. Doar cu o lună după aceasta a venit Armata Roșie și au început persecuțiile împotriva Bisericii. În 1945 au fost arestați toți Episcopii din Ucraina, iar în anul succesiv a fost interzisă și Biserica Greco-Catolică. Episcopul Teodor Romja a fost supus presiunilor venite din partea autorităților să semneze trecerea la Biserica ortodoxă Rusă, cineva i-a spus că dacă nu va semna îl vor omorî. Însă acest tânăr Episcop, a continuat Ierarhul, nu cu puterile sale, ci prin puterea lui Dumnezeu nu a semnat, împlinind și ceea ce i-a cerut și Mântuitorul tânărului bogat din Evanghelia de astăzi: du-te vinde tot ce ai, și vino de-mi urmează. Se poate spune că i-a fost luat totul, dar nu s-a vândut. A avut parte trei ani de zile de numeroase presiuni și amenințări, a suferit un fel de martiriu psihologic, iar după aceea i-a fost semnată și condamnarea la moarte. I s-a permis să meargă ca să sfințească o biserică, undeva lângă Mukačevo, în ultima duminica din octombrie 1947. În ziua următoare sfințirii bisericii, a celebrat ultima sa Liturghie.
Pe când a fost dus spre autobuz, au încercat să treacă cu camionul peste el și peste cei care erau cu dânsul. Nereușind să îi omoare, atacatorii au ieșit înarmați cu răngi de fier și au început să îi lovească. Însă Dumnezeu i-a ferit și de aceasta, pentru că între timp a apărut mașina poștei, iar atacatorii au fugit. Această mașină i-a și dus la spitalul din Mukačevo, în stare foarte gravă. Acolo a fost spovedit și împărtășit de către un preot, și aceasta a fost necesar și spre mărturie, pentru că acolo mucenicul Teodor a afirmat că îi iartă pe răufăcători. Cu trecerea zilelor starea sănătății sale se îmbunătățea. Însă o infirmieră, la 1 noiembrie 1947, l-a ucis, otrăvindu-l. La 27 iunie 2001, Teodor Romja a fost proclamat Fericit de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Vasile a amintit de răposatul pr. Popovici Vasile, care a înființat parohia și construit lăcașul de închinare, a mulțumit tuturor celor care s-au jertfit pentru zidirea parohiei din Crăciunești și a oferit diplome de merit consiliului curatorial precum și pr. paroh Iura Pituleac, sub păstorirea căruia s-au făcut și finisările în lăcașul de cult recent sfințit. Preasfințitul Părinte l-a îndemnat pe pr. paroh cât și pe toți cei prezenți să stăruiască și în continuare în zidirea Bisericii vii, spre lauda și preamărirea lui Dumnezeu.
Fie ca Domnul să reverse belșug de har peste această parohie, precum și peste toată Biserica lui Dumnezeu Greco-Catolică, ce peregrinează în România. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)