Vizita Cardinalului Lucian în Eparhia de Lugoj şi sfinţirea Sanctuarului de la Scăiuş
03.10.2014, Lugoj (Catholica) - La invitaţia Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în Eparhia de Lugoj în perioada 26-27 septembrie 2014, cu ocazia sfinţirii solemne a noii biserici Maica Domnului Apărătoarea Noastră, de la Scăiuş, biserică ridicată la rang de Sanctuar marian eparhial. La sfinţirea noului Sanctuar, alături de Preafericirea Sa, au luat parte PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, şi Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul locului. Alături de Preasfinţiile lor au participat un sobor numeros de preoţi din Eparhia de Lugoj şi din alte Eparhii. Numărul de credincioşi a fost fără precedent de până acum la Scăiuş, din toate cele 12 protopopiate ale Eparhiei de Lugoj dar şi din ţară, citim în relatarea de pe BRU.ro.
Înalţii prelaţi au fost întâmpinaţi la sosire cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Teodor Baba, protopop de Lugoj, şi de către pr. Iulian Hasciar, parohul locului. În mod tradiţional, tinerii din parohie i-au întâmpinat cu flori, pâine şi sare. Programul a început cu o procesiune din vechea biserică spre noul sanctuar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, purtată de doi preoţi, a fost aşezată în faţa noii biserici. Ceremonia religioasă a început la orele 10 pe platoul din faţa bisericii, special amenajat pentru celebrări în aer liber. A fost sfinţită crucea aflată în apropiere şi binecuvântat noului lăcaş de cult. În masa sfântului altar au fost depuse moaşte ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea şi ale Fericiţilor Mons. Vladimir Ghika şi Episcop Anton Durcovici.
Ceremonia a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti pe platoul din faţa noului Sanctuar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de Olimpia Drăgan. În cadrul Liturghiei, Cardinalul Lucian a spus: „Astăzi, aici, în acest loc binecuvântat, unde lacrimile Cerului au venit să înroureze pustiul inimilor noastre, Maica Sfântă vine să ne reamintească mesajul Fiului Său: şi anume că Dumnezeu a căutat la smerenia roabei Sale. Şi caută mereu la smerenia noastră. În viaţa ei, Fecioara Maria a trăit în mod tainic ceea ce a cântat în faţa verişoarei Elisabeta în imnul Magnificat: ‘a făcut tărie cu braţul Său, a risipit pe cei mândri în cugetul inimii lor. A coborât pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi’ (Luca 1,51.52).”
Preasfinţitul Alexandru a adresat un cuvânt de învăţătură la finalul Sfintei Liturghii: „Iubiţi credincioşi, oare ce v-a determinat să veniţi, în număr aşa de mare, din multe părţi, în această localitate modestă, parcă ascunsă de ochii lumii? Să vedeţi o catedrală? Să vedeţi opere de artă, aşa ca în marile oraşe ale lumii, sau în vestitele locuri de pelerinaj precum Lourdes, Fatima, Medjugorje, Radna, Cacica etc? Am venit aici cu toţii să o vedem şi să o cinstim pe Maica Domnului nostru Isus Cristos care, în urmă cu 80 de ani, şi-a manifestat prezenţa printr-o icoană care o reprezintă. Din ochii Maicii Sfinte de pe această icoană au curs lacrimi în văzul mulţimilor de oameni care au privit cu îngrijorare şi cu frică acest fenomen… Maica Domnului este îndurerată pentru că vede cum mulţi oameni se îndepărtează de Dumnezeu. Pentru aceştia, jertfa de pe Cruce a Fiului său este zadarnică.”
„Iubiţi credincioşi”, a continuat PS Alexandru, „biserica greco-catolică nou construită la Scăiuş nu este de dimensiuni mari. Am văzut la Roma că Bazilica Sfântul Petru este neîncăpătoare de multe ori şi multe servicii religioase se oficiază afară, în piaţa din faţa Bazilicii, indiferent de condiţiile meteorologice. Nici acolo nu toată lumea are loc de şezut, astfel că, din acest punct de vedere, există o asemănare între Roma şi Scăiuş. La Roma îl întâlnim pe Sfântul Părinte Papa Francisc, capul vizibil al Bisericii lui Cristos, însoţit de Episcopi, preoţi şi credincioşi, iar aici, la Scăiuş, îl avem astăzi cu noi pe Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, capul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu Episcopi, preoţi şi credincioşi.”
Pr. Iulian, parohul locului, le-a spus pelerinilor: „Mulţi dintre slovacii noştri care sunt în ceruri s-ar fi bucurat să fie acum cu noi astăzi. Mulţi dintre românii, atât ortodocşi cât şi greco-catolici, care au văzut lăcrimarea s-ar fi bucurat să vă explice cum s-a produs fenomenul. Grădina Maicii Domnului de aici de la Scăiuş aşteaptă pe toată lumea! De aceea, să ne unim în rugăciune pentru că Preacurata Fecioară Maria, Măicuţa noastră Sfântă, ne aşteaptă pe toţi cei care îşi pun nădejdea în ea. Preafericite Părinte Cardinal Lucian, vă dorim multă sănătate şi vă aşteptăm de câte ori treceţi prin zonă, să veniţi şi pe la noi”. Programul s-a încheiat cu rugăciunea de consfinţire către Preacurata Fecioară Maria, rostită în faţa Icoanei Maicii Domnului. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă pentru pelerini, oferită de gazdele din Scăiuş, iar invitaţii au fost primiţi la reşedinţa Episcopiei de Lugoj. În timpul mesei, Preasfinţitul Alexandru a înmânat Diplome de Excelenţă celor care şi-au adus contribuţia la edificarea Sanctuarului Maicii Domnului de la Scăiuş.