Vizită pastorală în parohiile Giarmata şi Dumbrăviţa
25.06.2014, Lugoj (Catholica) - În Duminica a doua după Rusalii, a chemării primilor Apostoli, la 22 iunie 2014, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohiile Giarmata şi Dumbrăviţa din Protopopiatul Timişoarei. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. Motivele principale ale vizitei au fost: la Giarmata celebrarea Sfintei Liturghii iar la Dumbrăviţa sfinţirea pietrei de temelie a noii biserici cu hramurile: „Preasfânta Treime” şi „Naşterea Maicii Domnului”.
În comuna Dumbrăviţa nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii, în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată la 25 ianuarie 2007. În acelaşi an a fost numit pentru această parohie pr. Remus Dobra. Ulterior, un binefăcător din Dumbrăviţa a donat un teren de 1600m2 pentru construirea noului locaş de cult. Programul zilei a început la Giarmata cu primirea Arhiereului. Preasfinţitul Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de pr. paroh Remus. De asemenea a fost întâmpinat şi cu buchete de flori.
Programul liturgic a început de la orele 9.30 cu rugăciunea Sfântului Rozar apoi a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de Prea Sfinţitul Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar General, pr. Nicolae Teodorescu, Vicar Foraneu de Timişoara, pr. ieromonah Atanasie Muntoni, stareţul mănăstirii „Prea Sfânta Treime”, pr. Nicolae Lungu, paroh la Timişoara I şi pr. Remus Dobra. De-asemenea au participat la Sfânta Liturghie doi preoţi romano-catolici: părintele Kocsik Zoltán director spiritual al Liceului „Gerhardinum” şi părintele Lajos Máthé, paroh la Dumbrăviţa. În cuvântul de învăţătură, PS Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii. Un alt subiect despre care a vorbit pe larg a fost despre Maica Domnului de la Scăiuş. Preasfinţia Sa le-a prezentat credincioşilor câteva referiri privind istoria acestei icoane făcătoare de minuni.
„Suntem recunoscători Diecezei romano-catolice de Timişoara” a spus PS Alexandru „că, atât în acest loc, cât şi în alte locuri din Banat, ne-au pus la dispoziţie bisericile lor pentru a ne putea ruga în ritul nostru”. PS Alexandru a mulţumit pr. paroh Remus şi comunităţii parohiale, pentru dorinţa de a avea un nou locaş de cult în localitatea Dumbrăviţa. A mulţumit autorităţilor locale Primăriei Dumbrăviţa respectiv primăriei Giarmata pentru buna colaborare. După Sfânta Liturghie de la Giarmata, Episcopul, preoţii concelebranţi, oficialităţile locale şi credincioşii s-au deplasat la Dumbrăviţa pentru slujba sfinţirii pietrei de temelie a noii biserici. Ceremonia a început cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea locului de biserică, a credincioşilor, a pietrei de temelie şi a crucii din lemn.
Părintele paroh Remus a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria apoi Preasfinţitului Alexandru. A mulţumit oficialităţilor locale prezente la eveniment: Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa, Virgil Bunescu, primarul comunei Giarmata şi fostului primar Geza Szilagyi. A mulţumit familiilor Kohn, Cârceie şi Stoian, şi următorilor: Eugen Zăgănescu, Nemeş Ilie şi Radu Boitoş pentru sprijinul acordat. De-asemenea a mulţumit credincioşilor veniţi din împrejurimi: Cerneteaz, Giarmata şi Timişoara. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la parohia romano-catolică din Dumbrăviţa unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la eveniment. (Raimondo-Mario Rupp pentru BRU.ro)