Sfinţirea bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Alba Iulia II
03.06.2014, Alba Iulia (Catholica) - Duminică, 1 iunie 2014, Preasfinţitul Mihai, Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti, împreună cu un sobor de preoţi, a sfinţit biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Alba-Iulia – parohia II, împărtăşind împreună cu credincioşii săi „de acasă” bucuria acestei zile binecuvântate din Duminica a VII-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Conciliul I Ecumenic de la Niceea din 325 şi a Sfântului Martir Iustin Filozoful şi a celor împreună cu el.
Preasfinţia Sa a întemeiat Sfânta Masă a altarului bisericii, aşezând în piciorul acesteia moaştele Fericitului martir Vladimir Ghika, piatra fiind sigilată cu inelul episcopal. Proiectul bisericii a fost conceput de arhitectul Filimon Grigore din Alba Iulia. Construcţia bisericii a început în 2005, pe 13 iunie, ziua Sf. Anton de Padova, şi s-a terminat în 2008, pe 21 noiembrie, ziua Intrării în biserică a Maicii Domnului. Noua biserică a fost binecuvântată atunci de trimisul Mitropoliei de Blaj, pr. Vicar Ioan Fărcaş. În acelaşi an, parohul comunităţii, pr. Adrian Dobrin, i-a încredinţat tânărului pr. Radu Roşu – discipol al maestrului Ivan Rupnik SJ – misiunea realizării în mozaic a iconografiei iconostasului şi a pereţilor laterali ai bisericii.
În cuvântul ţinut, Preasfinţitul Mihai i-a invitat pe toţi cei prezenţi la păstrarea darului credinţei spunând: „Să fie sfinţirea bisericii de astăzi pecetluirea acestei credinţe de a-l cunoaşte şi întâlni pe Dumnezeu cel Viu şi Adevărat”. Parohul locului a mulţumit tuturor celor care au contribuit la construcţia bisericii, în primul rând Preafericitului Cardinal Lucian Mureşan, care i-a încredinţat misiunea şi l-a susţinut în toţi aceşti doisprezece ani; apoi Preasfinţitului Mihai, pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor din Alba Iulia încă de pe timpul în care se slujea în sala de şedinţe a Sindicatelor, dar şi pentru prezenţa sa la sfinţirea bisericii şi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată în această zi de bucurie pentru toţi cei prezenţi, o parte fiind din alte localităţi.
La final a mulţumit organizaţilor din Germania, Austria şi Franţa, care au susţinut substanţial acest proiect, Secretariatului de Stat pentru Culte, primăriei Alba Iulia, care a donat locaţia, respectiv fosta centrală termică, şi în mod special credincioşilor parohiei pentru întreaga susţinere dar şi pentru efortul făcut de a construi a doua biserică în oraşul Unirii cu Roma şi a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Totul s-a încheiat cu o agapă frăţeasca la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi. (pr. Adrian Dobrin pentru BRU.ro)