Sfinţire de biserică în Valea lui Mihai
27.05.2011, Oradea (Catholica) - Duminică, 22 mai 2011, a avut loc sfinţirea bisericii din Valea lui Mihai, de către PS Virgil Bercea, alături de un sobor de 18 preoţi şi ipodiaconi, dintre care sunt amintiţi: arhimandritul Cornel Dârle; Vicarul foraneu al Sătmarului – Filip Radu; Protopopul Ierului – Alexandru Duma. La ora 10, Preasfinţitul a fost întâmpinat în faţa parohiei de soborul de preoţi şi un grup de copii îmbrăcaţi în straie populare, aflăm din relatarea de pe BRU.ro. În glasul clopotelor şi al cântărilor corului bisericii greco-catolice Sfântul Apostol Andrei din Carei, condus de dirijorul Constantin Cociorva, clericii s-au deplasat în procesiune spre noua biserică. A urmat sfinţirea sfântului lăcaş şi consacrarea altarului, cu aşezarea hrisovului şi a moaştelor Sf. Wenceslaus. Biserica poartă două hramuri: Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Anton de Padova.
La ceremonia liturgică au participat peste 600 de credincioşi, între care şi pelerini din localităţile învecinate, dar şi mai de departe: Carei, Oradea, Odoreu, precum şi creştini de altă confesiune din localitate. Printre participanţi au fost prezenţi şi reprezentanţi ai statului şi autorităţilor locale: deputatul Adrian Merca şi primarul Kovacs Zoltan. În timpul cuminecării a peste 100 de credincioşi, au cântat şi copiii din parohie şi de la grădiniţă, sub grija educatoarei Carmen Rebeleş. Construcţia bisericii, proiectată de arhitectul Dan Costa, a început din octombrie 2004 şi s-a finalizat în pragul sfinţirii ei. Aceasta s-a înălţat cu sprijinul PS Virgil Bercea şi al altor binefăcători.
Biserica prezintă câteva elemente estetice proprii: iconostasul şi vitraliul. Vitraliul, aflat în faţada bisericii, care o reprezintă pe Născătoarea de Dumnezeu cu Pruncul Isus, alături cu doi arhangheli, este opera artistului inginer Octavian Dordea. Iconostasul bisericii este opera artistică a pictorului Iosif Chezan din Oradea, pe baza conceptului teologic al pr. paroh Zorel Zima. Parohul Zorel Zima, cel care a pus temeliile şi a finalizat construcţia, a fost distins cu Crucea pectorală, „ca însemn al preţuirii activităţii spiritual-misionare şi a devotamentului faţă de Biserică” (extras din decretul conferirii crucii). După săvârşirea Sfintei Liturghii, toţi pelerinii s-au bucurat de ospitalitatea credincioşilor greco-catolici din Valea lui Mihai, fiind serviţi cu sarmale şi cozonac, în curtea primăriei.