Sfinţirea bisericii din parohia Chinteni
02.06.2009, Cluj (Catholica) - În localitatea Chinteni, lângă Cluj-Napoca, a fost sfinţită biserica cu hramul Sfântul Nicolae, aflăm de pe BRU.ro. Parohia Chinteni este păstorită de pr. paroh Adrian Avram şi pr. vicar parohial Aurel Ana. Ceremonia sfinţirii şi Sfânta Liturghie Arhierească au avut loc duminică, 24 mai 2009. Au celebrat Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu vicarul general pr. Mihai Todea, protopopul pr. Cristian Sabău şi mulţi alţi preoţi din Cluj-Napoca şi împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de studenţi teologi de la Institutul „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Momentul de sărbătoare a fost completat de prima Sfântă Împărtăşanie primită de un grup de copii.
În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a spus: „Astăzi, în cea de-a V-a Duminică, Biserica invită la meditaţie asupra orbului din naştere care se afla în apropierea Scăldătoarei Siloamului, căruia Hristos – Lumina lumii, îi va aduce lumina ochilor, repetând un gest pe care Tatăl Creator l-a săvârşit dintru începuturi, cum este scris în cap. II al Genezei: Dumnezeu îl plăsmuieşte pe Adam din argila pământului şi apoi suflă în nările sale suflarea de viaţă. La fel, Fiul lui Dumnezeu împlineşte tot un act al Creaţiei: cu pământ şi cu lucrare divină, redă orbului vederea, ochii lui se deschid şi el îl cunoaşte pe Isus. El a primit nu doar lumina vederii exterioare ci şi Lumina Spiritului Sfânt, lumina cunoştinţei, a vederii interioare, pentru a înţelege că omul acela, pe care nu îl cunoştea, era Fiul lui Dumnezeu celui viu şi a se închina lui. (…) Este duminica luminii care dă viaţă, încălzeşte, luminează şi transformă pe plan real, material, dar este şi a Luminii Spiritului Sfânt, care are acelaşi efect în suflet, pe plan spiritual. Spiritul Sfânt este dătătorul vieţii – El este lumina cunoştinţei, El este cel care încălzeşte sufletele şi le transformă în slujitori ai lui Hristos.”
La încheierea celebrării liturgice, pr. paroh Adrian Avram a rostit un cuvânt de mulţumire, amintind obstacolele dar şi împlinirile până finalizarea lucrărilor de renovare şi înfrumuseţare a sfântului lăcaş. I-a amintit şi pe credincioşii care şi-au pus temporar casa la dispoziţie, pentru capelă, până la terminarea bisericii. Au fost amintiţi, de asemenea, cei care au ajutat material şi spiritual: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla cu Episcopul Eparhial, credincioşii parohiei Chinteni „care au arătat disponibilitate şi dragoste pentru ca parohia să renască” şi binefăcătorii din ţară şi străinătate: Guvernul României, Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul local al Comunei Chinteni, organizaţia Renovabis Germania şi Conferinţa Episcopală Spaniolă.
Parohia greco-catolică Chinteni s-a reînfiinţat în anul 1996, când a revendicat biserica şi întregul patrimoniu confiscat de autorităţi în 1948. În urma dialogului cu reprezentanţii parohiei ortodoxe din Chinteni, nefiind retrocedată biserica veche a comunităţii greco-catolice, s-a cumpărat o biserică (construită în anul 1932, de către comunitatea ortodoxă) şi s-a trecut la renovarea acesteia. Sfinţirea sfântului lăcaş şi consacrarea sfântului altar, în care s-au depus moaştele Sfintei Bernadette Soubirous de Lourdes, a urmat încheierii lucrărilor de renovarea generală.