Sfinţirea bisericii din Topliţa
20.09.2005, Blaj (Catholica) - În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, 18 septembrie, parohia Topliţa, protopopiatul Gheorgheni, din judeţul Harghita s-a pregătit cum se cuvine pentru un eveniment mult aşteptat: sfinţirea noii biserici, pusă sub patronajul Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan, la aproape trei ani de la punerea pietrei de temelie, la 24 octombrie 2002. Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Lucian, împreună cu Episcopul de Oradea, Preasfinţitul Virgil, au oficiat ceremonia, începând cu sfinţirea exteriorului şi a interiorului lăcaşului de cult prin ungere în formă de cruce, cu sfântul şi marele mir şi stropire cu apă sfinţită, apoi prin întemeierea mesei altarului, în piciorul căreia au fost aşezate moaştele sfântului Ambrozie al Milanului precum şi un hrisov spre aducerea aminte a evenimentului.
La orele 10, oficiul a continuat cu celebrarea Liturghiei, pontificată de Înaltul Ierarh, având de-a dreapta pe Episcopul Oradiei. Au concelebrat pr. vicar Ioan Fărcaş, protopopul Blajului, pr. Vasile Costea, ctitorul bisericii, paroh în Topliţa, alţi preoţi. În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Blajului a spus: „De marea sărbătoare a Înălţării Sfintei Cruci, la Blaj, am consacrat noua masă a altarului Catedralei Mitropolitane. A fost o mare sărbătoare! Am adorat Treimea cea Una şi nedespărţită, hramul Catedralei, ne-am închinat Crucii cei dătătoare de viaţă pe care s-a răstignit şi a murit Unul din Treime, am celebrat Taina Împărăţiei, pe Masa pe care am sfinţit-o. Astăzi, la Topliţa, parcă am prelungit sărbătoarea de miercuri. Am consacrat o nouă biserică şi am sfinţit o nouă masă, altar de jertfă, pe care Mielul lui Dumnezeu se aduce, în chip nesângeros, sub speciile sacramentale ale pâinii şi vinului, pentru a deveni pentru noi hrană spirituală, garanţie pentru viaţa şi fericirea veşnică. Spuneam că prelungim sărbătoarea de miercuri. Aşa este, pentru că rânduielile noastre bisericeşti numesc această zi Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci. Este prea clar faptul că Biserica trăieşte şi exprimă taina Crucii lui Isus, nu numai în cele văzute – având Crucea ca semn, pe Sfânta Masă, pe iconostas, pe pereţi sau pe turlă – cât, mai ales, în cele ce le trăieşte zi de zi, ca şi comunitate de credincioşi adunată în numele lui Isus Cel răstignit.”
Ierarhul a continuat: „Am sfinţit această biserică; am sfinţit jertfelnicul; am rânduit aici toate pentru ca lucrul lui Dumnezeu cu oamenii să se săvârşească aşa cum se cuvine. Am pus această biserică sub protecţia cerească a acestei treimi de arhierei: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur. Doi dintre aceşti mari Părinţi ai Bisericii au fost preocupaţi pentru a rândui Rugăciunile euharistice, Anaforalele liturgice, tocmai pentru că erau deosebit de preocupaţi ca celebrarea tainelor Împărăţiei să fie săvârşită cât mai bine, cât mai corect şi cât mai rodnic pentru credincioşii Bisericii, ai căror mari păstori erau. Să-i rugăm pe aceşti protectori cereşti să mijlocească permanent haruri bogate peste această comunitate, peste toţi credincioşii acestor locuri străbune, indiferent de naţionalitate sau confesiune religioasă.”
La ceremonie au asistat Preasfinţia Sa Ioan, Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, care a avut o contribuţie însemnată la bunul mers al lucrărilor de construcţie, însoţit de IPC Emilian, stareţul mănăstirii Topliţa. A fost prezent dl. Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru culte din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Au luat de asemenea parte domnii deputaţi Valer Dorneanu – un alt mare binefăcător al noii biserici; Mircea Duşa – fost prefect al judeţului Harghita şi Adrian Moisoiu, deputat de Mureş, cât şi domnul Constantin Strujan, prefectul judeţului. Răspunsurile la sfântul oficiu au fost date de corul din Târgu-Mureş, dirijat de d-na Maria Sabău, fiind de asemenea prezent corul bărbătesc din localitatea Sâncel. În cursul după-amiezii, Înaltul Ierarh a făcut o vizită în parohia Hodoşa (jud. Harghita), cât şi la şantierele noilor biserici din Reghin şi din Iernuţeni. Informaţiile au fost furnizate de Alexandru Petărlecean, de la Mitropolie.