Paşti 2005: Cinci săptămâni diferenţă
28.03.2005, Iaşi (Catholica) - Peste un miliard de romano-catolici din întreaga lume sărbătoresc în aceste zile Învierea Domnului nostru Isus Cristos. Biserica Romano-Catolică fixează ziua de sărbătorire a Paştelui conform pascaliei calendarului gregorian iar Biserica Ortodoxă după calendarul iulian neîndreptat, a amintit Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Calendarul Iulian a fost introdus de împăratul Iulius Caesar în anul 45 înainte de Cristos, fiind împărţit în 12 luni de lungime fixă. În anul 1582, calendarul Iulian a stat la baza reformei gregoriene care a dus la naşterea calendarului Gregorian, reformat de Papa Grigore al XIII-lea. Biserica Ortodoxă Română (BOR) ţine sărbătorile cu dată fixă după calendarul iulian îndreptat în 1923 la Constantinopol, iar pascalia după calendarul iulian neîndreptat pentru a nu ştirbi unitatea în ortodoxie, deoarece Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Muntele Athos, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă ţin în continuare calendarul iulian neîndreptat.
Anul acesta diferenţa dintre Paştele ortodox şi cel romano-catolic este de 5 săptămâni. Astfel, dacă ortodocşii au sărbătorit ieri duminica a doua din Sfântul şi Marele Post, romano-catolicii au sărbătorit Învierea Domnului. În conformitate cu hotărârea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, Paştele se serbează în prima duminică după luna plină, după echinocţiul de primăvară din 21 martie. Se are în vedere şi faptul că Învierea Domnului nu trebuie să cadă odată cu Paştele evreiesc. În acest caz se amână cu o săptămână Paştele creştin. Diferenţa de cinci săptămâni de anul acesta derivă din faptul că echinocţiul de primăvară, conform calendarului iulian este cu 13 zile mai târziu decât cel din calendarul gregorian şi faptului că nefiind lună plină imediat după echinocţiul de primăvară al calendarului iulian se amână sărbătorirea Paştelui în prima duminică după luna plină. Anul acesta sărbătoarea Paştelui la răsăriteni este la 1 mai după calendarul civil, respectiv 17 aprilie după calendarul iulian neîndreptat.