Relicva Sfântului Anton la Haţeg
30.06.2004, Lugoj (Catholica) - Pelerinajul cu Relicva Sf. Anton de Padova în România a ajuns sâmbãtã 26 iunie 2004 în oraşul Haţeg, gazda acestui eveniment fiind Biserica Greco-Catolică cu hramul Sf. Nicolae. Aşteptată cu deosebit interes, dar şi cu multă credinţă, relicva a ajuns în oraşul de la poalele Munţilor Retezat, venind de la Reşiţa şi oprindu-se preţ de o oră în Biserica Romano-Catolică din Oţelu Roşu. La Haţeg relicva a fost întâmpinată de către PS Alexandru Mesian Episcopul Român Unit al Lugojului, care i-a avut alături pe pr. prot. onor. Preda Doinel paroh de Haţeg, pr. Dragotă Pavel protopop de Haţeg, pr. Angelo-Narcis Pop Vicar Episcopal cu probleme pastorale şi administrative, protopopi şi preoţi greco-catolici din Ţara Haţegului, Valea Jiului, Valea Bistrei, Hunedoara, preoţi romano-catolici din zonă, precum şi de o asistenţă deosebit de numeroasă, câteva mii de credincioşi de diferite confesiuni.
După cuvântul de salut adresat de către Pr. Eugen Avarvarei OFMConv din partea organizatorilor pelerinajului din România, s-a celebrat o Liturghie Arhierească pe explanada din faţa bisericii pontificată de PS Alexandrul al Lugojului. De remarcat prezenţa printre pelerini a unor preoţi ortodocşi din această zonă. În cuvântul de învăţătură Episcopul Lugojului a scos în relief viaţa şi minunile Sfântului Anton, precum şi importanţa sa atât pentru credincioşii catolici cât şi pentru cei de alte confesiuni, sublinind faptul că Sf. Anton este un sfânt ecumenic, deoarece devoţiuni la sfântul Anton găsim atât la credincioşii catolici şi la cei ortodocşi dar şi la musulmani. După terminarea Sfintei Liturghii, Primarul oraşului Haţeg a mulţumit PS Alexandru pentru faptul că a făcut posibil ca acest pelerinaj să treacă şi prin oraşul Haţeg.
A urmat apoi o procesiune cu relicva Sf. Anton spre Biserica Romano-Catolică din Haţeg, procesiune care a străbătut întreg oraşul trecând pe lângă spitalul orăşenesc, biserica ortodoxă, biserica reformată, vechea biserică greco-catolică, încă nerestituită, azi biserică protopopială ortodoxă din Haţeg. Pe tot parcursul procesiunii oamenii din oraş au întâmpinat relicva cu bucurie şi credinţă, foarte mulţi dintre ei, ieşind la ferestre sau balcoane, ori oprindu-se din drum şi închinându-se. În biserica romano-catolică s-au făcut diferite rugăciuni către Sf.Anton, s-a rostit un cuvânt de învăţătură, iar la sfârşit PS Alexandru Mesian a împărţit binecuvântarea arhierească asistenţei deosbit de numeroase prezente la eveniment.
A urmat apoi întoarcerea tot în procesiune la biserica greco-catolică. Au participat şi studenţii teologi din zonă care studiază la Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj care în tot acest timp au însufeţit asistenţa prin cântece închinate sf. Anton şi prin recitarea Rozarului. Relicva Sfântul Anton a rămas în biserica greco-catolică din Haţeg până duminică, 27 iunie, când a plecat spre sediul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. În acest timp s-au făcut dferite rugăciuni către Sf. Anton, apoi Orele Canonice, Adoraţie şi Binecuvântarea Euharistică, Rozarul, programul la biserica greco-catolică din Haţeg terminându-se cu Sfânta Liturghie şi înconjurarea bisericii. Relatarea ne-a fost trimisă de pr. Angelo-Narcis Pop.