Vecernia plecării genunchilor celebrată de PS Florentin în Apahida
31.05.2004, Cluj-Napoca (Catholica) - În Parohia greco-catolică „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Apahida, jud. Cluj, în seara zilei de 30 mai 2004, Sărbătoarea Rusaliilor, a avut loc o celebrare specială, în cadrul căreia credincioşii au îngenunchiat pentru prima dată după 50 de zile de la Sărbătoarea Învierii Domnului – interval de timp numit de Biserică „Perioada Cincizecimii”. În cadrul celebrării Vecerniei plecării genunchilor, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a îngenunchiat alături de credincioşii din Apahida.
Perioada Cincizecimii este un timp al bucuriei ca rod al Învierii, timp în care în Bisericile Orientale nu se îngenunchiază. Slujba plecării genunchilor este o rânduială specială celebrată cu ocazia sărbătorii Rusaliilor, care reprezintă delimitarea acestui timp de har şi reintrarea în ciclul liturgic obişnuit, se explică într-un comunicat de presă al Departamentului pentru Imagine şi Relaţii cu Mass-Media. În cadrul ceremoniei, Preasfinţitului Florentin i s-au alăturat un număr de 12 preoţi, între care pr. Vicar general Mihai Todea, pr. protopop Marinel Sâmbotelecan, alţi preoţi consilieri şi parohi, preoţi din biserica ortodoxă.
De asemenea, credincioşi ai parohiei ortodoxe din localitate s-au alăturat credincioşilor greco-catolici din Apahida şi din întreg Protopopiatul Someşului. Au mai răspuns invitaţiei părintelui paroh Iosif Vereşezan reprezentanţi ai confesiunilor neo-protestante, autorităţi centrale şi locale. De asemenea, au sosit spre a se ruga împreună seminarişti, surori din Congregaţia Maicii Domnului şi din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. La acest eveniment au participat şi tinerii din grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”, care au interpretat cântece religioase.
În predica susţinută în cadrul ceremoniei, PS Florentin a vorbit despre limba nouă învăţată de apostoli: limba iubirii. „Limba în care omul a fost creat, limba prin care omul a fost răscumpărat, limba prin care omul este acum sfinţit. Această limbă unică va strânge în jurul Bisericii lui Cristos pe toţi creştinii credincioşi, pentru a-i conduce pe calea Mântuirii… Şi astăzi Spiritul Sfânt face minuni şi ne adună din diferite neamuri şi ne pune împreună. Şi astăzi ne aflăm aici, rugându-ne împreună, creştini ortodocşi şi greco-catolici. Fie ca acest semn al bucuriei împreună, să rămână ca un semn al prezenţei Spiritului Sfânt în această comunitate şi în toate comunităţile noastre creştine”.
De asemenea, pr. Iosif Vereşezan, păstorul comunităţii greco-catolice din Apahida, a arătat în cuvântul său scopul acestui eveniment, acela de a ne ajuta să găsim ceea ce avem în comun, de a ne apropia, prin trăire, unii de alţii, ca în Biserica primară: „Când Spiritul Sfânt s-a revărsat peste apostoli, a dispărut frica de a-l înţelege pe celălalt, de a ne face una cu celălalt, de a-l respecta pe celălalt… Spiritul Sfânt coboară şi peste noi astăzi ca să ne umple inimile. Ce face inima când se umple de darul lui Dumnezeu? Ea nu poate decât să iubească şi să cânte, încât toate puterile potrivnicului dispar … Putem învinge puterile celui rău dacă ne lăsăm pătrunşi de Spiritul lui Dumnezeu, dacă ne umplem inimile de bucuria întâlnirii şi nu mai trăim dezbinaţi. Să ne dăm mâna, să ne îmbrăţişăm – acesta este Spiritul Rusaliilor – să cântăm împreună…”