Hirotonire de preot în parohia Aţintiş
29.03.2004, Blaj (Catholica) - În Duminica a V-a din Postul Mare, 28 martie, Înaltpreasfinţia Sa Lucian, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul credincioşilor din parohia Aţintiş (protopopiatul Luduş, în judeţul Mureş), pentru celebrarea hramului bisericii parohiale, Bunavestire.
La Sfânta Liturghie, în jurul altarului s-au aflat 11 preoţi, printre care pr. vicar Ioan Fărcaş, protopop al Blajului, pr. Octavian Russu, protopopul de Luduş, pr. Ioan Jidveian, parohul locului şi pr. Iacob Măiereanu, fost paroh în Aţintiş. IPS Lucian l-a hirotonit întru preoţie pe tânărul diacon Eugen Mărcuş, absolvent al Institutului Teologic din Blaj, pentru parohia Sânger, tot din protopopiatul Luduş. În cuvântul de învăţătură, Înaltul ierarh a spus: „Ne-am deprins în timpul celor cinci săptămâni care s-au scurs, cu sensul şi semnificaţia postului, care nu sunt altele decât cele afirmate de Isus: `Iată, ne suim în Ierusalim…`. Aici, Fiul Omului, batjocorit, neînţeles de fiii poporului Său, este dat la moarte, dar El învie glorios din mormânt. Prin urmare, urcuşul la Ierusalim este pentru suferinţă, cruce şi moarte, dar şi pentru biruinţă şi înviere. Drumul Postului Mare este mortificare şi renunţare la prea multele pretenţii păcătoase, pentru ca, eliberaţi de ele, să trăim cu speranţa bucuriei învierii”.
„Suntem o comunitate a crucii” – a continuat Arhiereul – „o Biserică a crucii. Deci, negreşit trebuie să fim şi o comunitate a dragostei. Crucea lui Cristos ne cheamă la dragoste; duşmanii crucii Lui, nu. Dimpotrivă, ei ne cheamă la satisfacerea orgoliilor, la ură şi la moarte. Să nu ne gândim decât la atentatele recente de la Madrid, precum şi la situaţia critică din Kosovo. Dar, pe lângă acestea, câte alte crime, urgii, ură şi rele se consumă zilnic pe faţa pământului. Câteodată, când stai să asculţi ştirile, transmise fie la televiziune, fie la radio, ai senzaţia că, nimic bun nu se mai întâmplă pe pământ. Şi totuşi, trebuie să trăim cu speranţă şi cu credinţă. Lumea în care trăim, aşa cum este ea, este o lume răscumpărată prin sângele Mielului nostru de Paşti, Isus Cristos.”
După ceremonia religioasă, Înaltul ierarh s-a întreţinut cu credincioşii, în timpul unei agape oferite de către comunitate. În timpul după-amiezii, IPS Lucian a vizitat Centrul social din Luduş, coordonat de către pr. Sorin Russu, centru ce funcţionează în parteneriat cu Primăria locală. Pe lângă cantina socială şi centrul de îngrijire a bolnavilor, deja în funcţiune, se află în stadiu de finisare o grădiniţă, un amfiteatru şi o casă de retragere pentru preoţii în vârstă.