Majoritatea ortodoxă îi îngroapă pe minoritarii greco-catolici
07.11.2002, Cluj-Napoca (Ziua de Ardeal) - Credincioşii greco-catolicii din comuna Romuli, judeţul Bistriţa-Năsăud, îl acuză, într-o scrisoare-protest, pe preotul Iacob Sângeorzan, parohul ortodox din localitate, că se amestecă nepermis în viaţa comunităţii unite de aici, considerând acest fapt drept o “ripostă talibană”. Deunăzi, Pr. Iacob Sângeorzan a făcut tot posibilul ca, prin presiuni şi alte “mişcări de culise”, să-l înlăture pe preotul unit Avram Gavrilă de la slujba de înmormântare a unui credincios greco-catolic, slujba prohodului fiind până la urmă oficiată numai de către ortodocşi.
Un bâtrân al satului, badea Timoce Ifrim, cum era cunoscut printre oameni, a trecut la Domnul pe data de 31 octombrie. El era unul dintre cei mai de seamă membri ai comunităţii greco-catolice din Romuli, fiind şi cel care a organizat deschiderea unei capele aici. A luptat mult pentru reînfiinţarea parohiei greco-catolice din sat, fiind cunoscut ca un luptător pentru recunoaşterea drepturilor uniţilor din această zonă. Însă omului i-a venit sorocul, la sfârşitul acestui octombrie fiind chemat la Domnul. Neamurile, vecinii, membrii comunităţii greco-catolice au purces la împlinirea datinii de îngropăciune.
Însă, preotul ortodox Iacob Sângeorzan a refuzat orice demers ca Timoce Ifrim să fie înmormântat în cimitirul satului. Poate din cauza faptului că răposatul nu-l prea avea la inimă pe preotul în cauză, se aminteşte în scrisoarea primită la redacţie din partea comitetului parohial greco-catolic din Romuli. Însă, spre surprinderea tuturor, mai ales a preotului greco-catolic de acolo, Pr. Gavrilă Avram, confratele său ortodox a reuşit prin mişcările sale de culise să determine o parte dintre neamuri, şi chiar pe soţia răposatului, să admită ar fi mult mai bine ca badea Timoce Ifrim să fie înmormântat de către ortodocşi. Chiar dacă, în primă instanţă, preotul greco-catolic chemat pentru slujba de înmormântare a propus ca la prohod să fie chemată şi partea ortodoxă, adică preotul paroh Sângeorzan. Iniţiativă care i-a fost refuzată de către preotul Iacob Sângeorzan. Şi după cum s-a văzut, ulterior, chiar înlăturat aproape cu forţa de la îndeplinirea datoriei sfinte de îngropăciune. Ba mai mult, zice-se că preotul Sângeorzan l-ar fi ameninţat şi cu bătaia pe preotul Avram, după cum menţionează credincioşii greco-catolici din sat.
Dominaţie confesională
Relaţiile dintre cele două comunităţi religioase de aici, ortodoxă şi greco-catolică, nu stau pe roze. Preotul ortodox este un înverşunat potrivnic al uniţilor, aceştia din urmă precizând că Părintele Sângeorzan refuză orice pas spre apropierea dintre cele două confesiuni. Amintim că, în urmă cu aproape şapte ani, cu ocazia sfinţirii noii capele greco-catolice, o ceată de aproximativ 60 de persoane întărâtate de către preotul ortodox (şi sub influenţa alcoolului), după cum este relatat în respectiva scrisoare, l-au scos cu forţa din casa unde urma să fie sfinţită noua capelă, pe protopopul greco-catolic de la Cluj, Pr. Petru Rebreanu, invitat special de către comunitatea unită pentru acest eveniment. Fapt consemnat de Părintele protopop şi într-un volum de scrieri memorialistice, de curând apărut.
Într-o altă ordine de idei, din propria lor casă greco-catolicii au fost scoşi în forţă afară în stradă, cu preot cu tot, de către un grup de consăteni “antrenaţi” de către preotul ortodox din localitate. “Noi suntem o comunitate mică care cu greu ne-am deschis o capelă într-o casă particulară, unde înţelegem să ne rugăm în credinţa moşilor şi strămoşilor noştri. Dar Părintele ortodox ne urăşte şi caută mereu să ducă o campanie de denigrare şi de ură împotriva noastră, recurgând la tot felul de falsuri şi vinovăţii”, după cum mai menţionează textul protestului dat publicităţii de către comunitatea greco-catolică din Romuli. (Daniel Sârbu)