Sfinţire de loc de biserică la Topliţa
28.10.2002, Blaj (Catholica) - O hirotonire, o sfinţire de loc de biserică şi o întâlnire ecumenică, astfel s-ar putea prezenta pe scurt sfârşitul de săptămână al IPS Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice.
Mai întâi sâmbătă, 26 octombrie, Înaltul prelat a hirotonit întru preoţie pe diaconul Valer Median, absolvent al Institutului Teologic din Blaj, şi care actualmente este membru al Comisiei Naţionale pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Şirul evenimentelor a continuat în judeţul Harghita, unde duminică, 27 septembrie, IPS Lucian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Topliţa (jud. Harghita), pentru a sfinţi locul şi piatra de temelie noii biserici greco-catolice, ce urmează a se înălţa în imediata apropiere a casei parohiale.
După cuvântul de bun-venit rostit de pr. Ioan Roşca, fost protopop al Reghinului, Ierarhul a oficiat sfinţirea apei, urmată de sfinţirea pietrei de temelie şi a locului noii biserici. S-a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii, care a cuprins un cuvânt de învăţătură, după care s-a trecut la binecuvântarea casei parohiale, proaspăt renovată.
La Liturghie, lângă IPS Lucian au slujit pr. canonic Ioan Roşca, pr. Ioan Fărcaş – protopopul Blajului, pr. Mihai Husar – protopop de Gheorgheni, pr. Vasile Frăsinaru şi pr. Vasile Costea, parohul din Topliţa. Alături de ceilalţi credincioşi, la ceremonie au participat prefectul judeţului Harghita, primarul municipiului Topliţa, alte oficialităţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi blăjeni, condus de prof. Ioan Tutelea.
O prezenţă inedită a fost cea a Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit Emilian, stareţ al mănăstirii Sf. Ilie din Topliţa, însoţit de doi preoţi ortodocşi. Trebuie amintit aici faptul că retrocedarea şi renovarea casei parohiale, aflată până nu demult într-o avansată stare de degradare, au fost posibile prin bunăvoinţa comunităţii ortodoxe şi în mod special prin ajutorul acordat de PS Ioan, Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.
Relaţiile bune cu comunitatea ortodoxă au fost dovedite în cursul după-amiezii, când IPS Lucian a răspuns invitaţiei ÎPC Arhimandrit Emilian, vizitând Mănăstirea Sfântul Ilie, ctitorie a primului Patriarh al României, Miron Cristea, exprimându-şi cu această ocazie speranţa şi convingerea în buna înţelegere între cele două comunităţi.