S.O.S. Statul de Drept în România
11.03.2002, Cluj-Napoca (BPECG) - – La Ocna Mureş Parohia ortodoxă nr.1 şi Primăria vor să se substitue legii
– Credincioşii greco-catolici de aici sunt în rugăciune continuă de două zile, pentru a apăra Biserica „Sf Nicolae”
– IPS Andrei Andrecuţ, Arhiepiscopul Alba Iuliei după ce a încercat să denatureze Dreptul Civil, punând o lege (Decretul lege 177/ 1848-declarat anticonstituţional) deasupra Constituţiei României, a trecut printr-un comunicat de presă şi la denaturarea istoriei.
Ultimele evenimente fac ca mulţi greco-catolici să aibă sentimentul că România devine un teritoriu unde regulile sociale nu sunt guvernate de legi ferme, ci de bunul plac al unora. Din ce în ce mai des se evidenţiază existenta unor grupuri fundamentaliste ortodoxe, care nu se supun legilor în vigoare şi nici hotărârilor judecătoreşti. Cel mai recent caz este cel petrecut la Ocna Mureş, unde după 50 de ani greco-catolocii au intrat în posesia Bisericii „Sf. Nicolae”, edificată în anul 1912, prin strădania credincioşilor greco-catolici de atunci.
După 8 ani de procese, Curtea de Apel Alba a dat câştig de cauză greco-catolicilor, pentru ca în recurs la Piteşti, instanţa să confirme soluţia şi să accepte cererea prin care Parohia greco-catolică şi-a revendicat Biserica proprie. Această ultimă sentinţă este irevocabilă şi a fost investită cu formulă executorie. Astfel, Parohia greco-catolică, proprietara tabulară a lăcaşului de cult a fost pusă în posesie, de către executorul judecătoresc respectându-se întru totul legea.
Judecătoria Aiud admite cererea de suspendare a executării silite, înaintată de Primăria locală împreună cu Parohia ortodoxă nr. 1, invocându-se faptul că repunerea în posesie nu s-a făcut concomitent, atât pentru imobilul bisericii, cât şi pentru terenul aferent pentru construcţie. Ca urmare a acestui fapt, fără să mai aştepte judecarea recursului înaintat de către reprezentanţii greco-catolicilor (recurs la această hotărâre a Judecătoriei Aiud, înaintat la Tribunalul Alba şi amânat pentru data de 14.03.2002), d-l Florin Safta, executor judecătoresc, s-a prezentat în data de 08.03.2002, pentru a revoluţiona dreptul civil încercând să anuleze două hotărâri definitive şi executorii emise de două instanţe superioare!
În baza celor prezentate mai sus, partea greco-catolică a refuzat să-şi predea bunul propriu, fapt pentru care după întocmirea unui proces verbal executorul judecătoresc a părăsit biserica. În aceeaşi zi (aproximativ ora 17,00) pr. Cornel Marcu, parohul ortodox a trecut la asediul credincioşilor greco-catolici care se aflau în rugăciune în Biserică. Acesta, înarmat cu o bucată din gardul Bisericii, împreună cu circa 20 de ” credincioşi ?!” mai activi, a vrut să arate că ei fac legea în acest teritoriu al României, putând fi acuzaţi şi cercetaţi penal atât pentru tulburare de posesie cât şi pentru distrugere de bunuri ( plângere penală pe care greco-catolicii au înaintat-o Parchetului). Trebuie să menţionăm însă că nu s-a auzit până acum ca vreunui preot sau credincios ortodox să i se deschidă dosar penal pentru impiedicarea aplicărilor unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, de retrocedare către partea greco-catolică a unor bunuri imobile: cum sunt de exemplu cazurile de la Bogdan Vodă, Bixad, Chiueşti, Turda, Satu Mare, Unguraş sau chiar Mihalţ! (a se vedea anexa) .
Regretăm faptul că autorităţile din judeţul Alba acţionează împotriva Bisericii Greco-Catolice. Pe lângă argumentele „curat neconstituţionale” pe baza cărora se doreşte împărţirea terenurilor în funcţie de numărul de credincioşi, la Mihalţ, Poliţia şi Procuratura acţionează la comandă politică (este evident faptul că acţiunile de acolo sunt conduse din umbră de d-l. Ioan Rus, Prefectul jud. Alba, reprezentantul Guvernului României în teritoriu, dar şi subalternul IPS Andrei Andreicuţ, Episcop Ortodox de Alba Iulia!, pe care îl asistă d.p.d.v. juridic), iar acum la Ocna Mureş prin influenţa autorităţilor locale factorul politic se amestecă şi influenţează justiţia, fapte care privite prin prisma dorinţei României de a se integra în Structurile Europene şi în NATO sunt extrem de grave şi dăunătoare întregului popor român.
(semnat de pr. Mircea Marţian, BPECG=Biroul de Presă al Eparhiei de Cluj-Gherla)
ANEXĂ
câteva cazuri concrete de încălcare a libertăţii religioase în România
(unele au fost mentionate şi în Raportul privind libertatea religioasă din România pentru anul 2001, întogmit de Biroul pentru Democraţie, Libertate Religioasă şi Muncă al guvernului american)
-
Chiueşti (jud. Cluj) – Există aici mai multe sentinţe definitive şi irevocabile având ca obiect atât Biserica cu hramul „Tuturor sfinţilor”, edificată în 1930 de către Parohia greco-catolică din localitate, cât şi diferite terenuri care aparţin aceleeaşi parohii – deşi s-a încercat de mai multe ori punerea în executare nu s-a reuşit.
-
Unguraş (jud. Cluj) – Există o sentinţă definitivă, executorie şi irevocabilă având ca obiect Biserica cu hramul ” Sf. Arh. Mihail şi Gavril ” , edificată în 1914 de către Parohia greco-catolică din localitate; şi aici executarea a fost împiedicată de un grup de presiune local mai „tare” decât legea.
-
Bogdan Vodă (jud. Maramureş) – Biserica de lemn , construită în anul 1722, cu hramul „Sf. Nicolae” (monument istoric) a fost câştigată în instanţă de către Parohia greco-catolică din localitate, dar sentinţa nu a putut fi executată.
-
Bixad ( jud. Satu-Mare) – Imobilul aparţinând Mănăstirii (greco-catolice) Ordinului Sf. Vasile cel Mare, a fost câştigat în instanţă, sentinţa ramânând irevocabilă, dar şi aici grupuri de presiune locale au împiedicat punerea ei în executare.
-
Mihalţ (jud. Alba) – Aici există o sentinţă, rămasă definitivă, care obligă autorităţile locale să pună în posesie, Parohia greco-catolică din localitate cu 5 hectare de teren agricol – acest lucru nu a fost realizat, terenul fiind în prezent folosit de Parohia ortodoxă. Mai mult comunitatea greco-catolică, avea aici în proprietate o casă parohială (conform Şematismului din 1932). Deşi a aparţinut greco-catolicilor şi este nelocuită din 1983, ortodocşii nu au găsit de cuviinţă să o retrocedeze proprietarilor de drept (nici măcar în Comisia mixtă de dialog). Fiindcă era liberă şi continuă să se degradeze preotul greco-catolic Petru Stanea a hotărât împreună cu Consiliul Parohial să o folosească pentru celebrările liturgice. Părintele Stanea împreună cu 60 de credincioşi au celebrat aici o primă Utrenie şi apoi Sfânta Liturghie. Între timp, la ordinul prefectului de Alba au apărut jandarmii, care i-au scos pe greco-catolici din casa parohială. Preotul ortodox Ion Decean, chiar dacă nu locuieşte în această casă a depus o plângere la poliţie împotriva preotului greco-catolic şi a şapte credincioşi. Ceilalţi peste 50 de credincioşi, care de asemenea au intrat „ilegal” în casa parohială fostă greco-catolică, cer justiţiei să fie şi ei anchetaţi sau să li se deschidă dosar penal.
-
Rodna (jud. Bistriţa-Năsăud) – Deşi s-a convenit în cadrul Comisiei Mixte de dialog să predea Parohiei greco-catolice Biserica ” Sf. Gheorghe ” din Rodna, edificată în 1825, de către greco-catolici acest lucru nu s-a întâmplat, Biserica monument continuând să se degradeze, ea nefiind folosită. Parohia greco-catolică are toate aprobările necesare începerii conservării şi consolidării acestei biserici, dar nu poate să salveze acest important lăcaş de cult datorită ortodocşilor, care o ţin închisă.
-
Mihăileni (jud. Sibiu) – Credincioşii greco-catolici nu pot să celebreze Sfintele rugăciuni în propria lor biserică, pentru că majoritatea ortodoxă de aici ţin acest lăcaş de cult încuiat.
-
Chinteni (jud. Cluj) – Biserica greco-catolică din localitate este folosită în prezent de comunitatea ortodoxă. La circa 100 m se află biserica ortodoxă închisă şi nefolosită, în timp ce credincioşii greco-catolici continuă să se roage într-o casă particulară. Greco-catolicii au cerut în cadrul Comisiei de dialog să primească în folosinţă această biserică pentru a intra într-o normalitate din punct de vedere al celebrărilor liturgice. Comisia a fost de acord dar şi aici un grup de presiune face legea.