Credincioşii greco-catolici din Mihalţ cer să fie să fie cu toţii anchetaţi
27.02.2002, Alba-Iulia (Catholica) - În 1700, toţi credincioşii ortodocşi din Mihalţ, asemenea majorităţii ortodocşilor din Transilvania, reveneau în mod liber la comuniune cu Biserica Romei, născându-se astfel parohia greco-catolică din Mihalţ. După răscoala lui Sofronie circa o treime dintre ei au revenit la ortodoxie, astfel că până astăzi în această localitate au fost două parohii: una greco-catolică şi una ortodoxă (mai puţin în perioada 1948-1989).
La sfârşitul secolului al XVIII-lea, ambele comunităţi şi-au construit câte o biserică din piatră. Conform Şematismului din 1932, comunitatea greco-catolică mai avea în proprietate o casă parohială şi o şcoală, ambele din piatră, în stare bună. Documente din arhiva Mitropoliei greco-catolice, aflate în arhiva judeţului Alba, atestă faptul că biserica greco-catolică din Mihalţ a fost construită de către credincioşii greco-catolici din zonă cu un important ajutor financiar din partea Vaticanului. În anul redactării Şematismului, greco-catolicii erau în număr de 1627, iar ortodocşii 1202. În 1948 însă, regimul comunist a interzis Biserica Greco-Catolică, trecându-i cu forţa pe credincioşi la ortodoxie, iar bisericile şi casele parohiale au fost confiscate şi atribuite mai apoi Bisericii Ortodoxe Române.
După 11 ani de la intrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, situaţia din Mihalţ nu a fost reparată. Din cei 2700 de locuitori ai cele mai mari comune din Alba, 868 s-au declarat greco-catolici la recensământul de acum zece ani. Într-o situaţie identică cu cea din alte zeci de parohii din Transilvania, greco-catolicii s-au văzut nevoiţi să celebreze Liturghia în aer liber sau în şcoală. Deşi au cerut retrocedarea bisericii şi a casei parohiale (inclusiv în Comisia mixtă de dialog local), până acum nu s-a rezolvat nimic, casa fiind într-un continuu proces de degradare. Toate demersurile lor s-au lovit până acum de rezistenţa Bisericii Ortodoxe, şi de ceva vreme chiar de rezistenţa autorităţilor judeţene. Conflictul s-a acutizat începând cu 6 decembrie 2001 când, de Sfântul Nicolae, ortodocşii au ţinut slujba în biserică, iar greco-catolicii la uşa lăcaşului de cult. De atunci ei sunt supravegheaţi în permanenţă de jandarmi, şi au trecut la mijloace extreme de protest (pichetarea Instituţiilor importante de la Bucureşti).
Duminică, 24 februarie, preotul greco-catolic Petru Stînea a intrat cu forţa în casa parohială. Deşi a aparţinut greco-catolicilor şi este nelocuită din 1983, ortodocşii nu au găsit de cuviinţă să o retrocedeze proprietarilor de drept. Părintele Stînea, împreună cu 60 de credincioşi, a celebrat Utrenia şi apoi Sfânta Liturghie. Între timp, la ordinul prefectului de Alba, care este şi juristul Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba-Iulia, au apărut jandarmii, care i-au scos pe greco-catolici din casa parohială, după încheierea slujbei religioase. Preotul ortodox Ion Decean, chiar dacă nu locuieşte în casa parohială, a depus o plângere la poliţie împotriva preotului greco-catolic şi a şapte credincioşi. Ceilalţi peste 50 de credincioşi, care de asemenea au intrat „ilegal” în casa parohială fostă greco-catolică, cer justiţiei să fie şi ei anchetaţi sau să li se deschidă dosar penal, pentru a da mărturie despre cele întâmplate, a declarat părintele Stînea pentru Catholica. Mai mult, la sfârşitul săptămânii, preotul greco-catolic intenţionează organizarea unei conferinţe de presă la sediul protopopiatului greco-catolic din Alba-Iulia, în care să prezinte situaţia.
În urma celor întâmplate, preotul greco-catolic s-a ales cu un dosar penal. În plus, el a primit o citaţie de a se prezenta la sediul poliţiei Alba, pe care nu este trecut motivul citării. Nu s-a auzit însă până acum ca vreun preot sau credincios ortodox să fie sancţionat legal pentru obstrucţionarea justiţiei prin împiedecarea aplicărilor unor hotărâri judecătoreşti, definitive şi irevocabile, de retrocedare către partea greco-catolică a unor biserici sau case parohiale, cum sunt cazurile de la Bogdan Vodă, Bixad, Chiuieşti şi numeroase altele.